Annons

Facken vill diskutera modersmålslärarna

Kristianstad • Publicerad 12 januari 2004

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i Kristianstad har begärt överläggning med barn- och utbildningsförvaltningen om modersmålslärarnas arbetsvillkor, som enligt facken är sämre än för övriga lärare.

Ofta är modersmålsslärarna obehöriga och därför anställda termins- eller läsårsvis, vilket påverkar anställningstryggheten.

Annons

– De är väldigt försiktiga med att ställa krav, eftersom de är rädda om sina jobb, och accepterar saker som de enligt vår mening inte borde, berättar Lars Nilsson, ordförande för Lärarförbundet i Kristianstad.

Undersökningar som förbunden har låtit göra visar att situationen är densamma för modersmålslärare i hela landet med bland annat sämre eller obefintlig löneutveckling.

– Arbetstidsavtalen följs inte heller, för de läggs på mer än de borde ha, berättar Lars Nilsson.

Enligt honom syftar överläggningen emellertid inte till att ta upp några specifika fall, utan att generellt belysa villkoren för de cirka 30 modersmålslärarna i Kristianstad. Ingen tid har ännu avtalats för när överläggningen ska äga rum.

Peter Maunula

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons