Annons

Fällbara vagnar för snabb mat

Kristianstad • Publicerad 21 januari 2004
Fällbar. När inte stödhjulet är ordentligt ute tippar vagnen lätt, vilket Mats Svensson erfor när han skulle testa vikbarheten. Jörn Holmgren kom snabbt till undsättning – medan Anefur väntar på att få inviga.BILD: PETER ÅKLUNDH
Fällbar. När inte stödhjulet är ordentligt ute tippar vagnen lätt, vilket Mats Svensson erfor när han skulle testa vikbarheten. Jörn Holmgren kom snabbt till undsättning – medan Anefur väntar på att få inviga.BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Snabbmatsmarknaden omsätter nära nio miljarder årligen. I går invigdes södra regionkontoret för Scandinavian Quick Food, som vill leasa ut vagnar och maskiner.

Med hopfällbara matlagningsvagnar, pastamaskiner importerade från Italien och espressomaskiner med "kaffekuddar" ska den lukrativa snabbmatsmarknaden nås även från Kristianstad.

Annons

Jörn Holmgren, känd moderat sedan tidigare, startar i sin civila gärning verksamheten som säljare för SQF, och tänker bygga upp deras återförsäljarnät i södra Sverige. – Regionen här omfattar Skåne, Blekinge och södra Halland. Jag har inga siffror om hur stort detta kan bli, men marknaden är oändlig, det är bara fantasin som sätter gränserna. SQF startade i jämtländska Sveg och har specialiserat sig på att leasa ut svenskbyggda vagnar där mat kan beredas. Vagnarna kan vecklas ut i vinkel, innehåller kylskåp, rinnande vatten, spis och förvaringsutrymmen.

– Vagnarna kan placeras var som helst. Det enda man behöver är tillgång till vatten och el, säger Petro Moretti från SQF.

Han uppges vara idékläckare till vagnarna, efter besök i Italien där han bott tidigare.

Samtidigt har han även hittat behändiga pastamaskiner, som kan bereda tolv portioner åt gången, och espressomaskiner, som använder "kaffekuddar" till drycken.

– Tebarer har funnits länge. Nu kan man även ha en kaffebar. Och med de här kuddarna som finns i portionsförpackningar (Petro visar hur en portion kläms fast i maskinen) får man alltid perfekt espresso. Normalt tvingas man slänga de fem första kopparna, säger han. Pastan till maskinerna importeras fryst från Italien, ett tiotal olika sorter, liksom ett tiotal olika såser.

Den som kör med den kompletta vagnen har såväl kaffebar som pastamaskin i den. Men den kan även användas på andra sätt.

– Potentialen är enorm. Tänk på att det finns många stormarknader, byggvaruhus och liknande som vill ha någon form av servering, men ändå inte avsätta för stor plats åt det. Eller krogar som vill ha en mindre uteservering. Här finns lösningen, menar han. Petro tror också att marknaden ännu är omättad –trots alla pastavagnar, pölsemannar och gatukök som finns.

– Marknaden för snabbmat och kaféer omsätter i dag 8,9 miljarder kronor. Men inom fem år tror vi det omsätter 13-14 miljarder kronor. Jörn Holmgren, som nu ska bygga upp återförsäljarnätet, tror också att potentialen är stor.

– Tänk dig bara alla föreningar som kan få tillstånd att stå på en stormarknad och sälja mat på kvällar och helger, vilket tillskott det skulle bli för dem. Eller den som sätter en pastamaskin på sin arbetsplats. Bara man säljer tre portioner om dagen är man hemma. SQF:s regionkontor invigdes av tillväxtkommunalrådet Michael Anefur (kd), som konstaterade att det var kul att för andra dagen i rad inviga ett företag i livsmedelsbranschen. I går ris, i dag pasta.

Clifford Johansen

Annons

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons