Annons

Familjen avvisades

Tio minuter före elva stängs dörrarna på polisens svarta minibuss om familjen och strax svänger bussen ut från Betaniavägen. Kvar finns bara tårar.
Kristianstad • Publicerad 28 december 2002 • Uppdaterad 8 april 2024

Familjen lämnade Tollarp och Sverige igår. Sedan den 19 december har familjen vetat att de skulle avvisas inom kort. I går morse klockan åtta kom beskedet att det var dags. Utanför trappuppgången väntar några av familjens vänner på att få säga adjö. Bland dem finns Anders Thorsén, kyrkoherde i Tollarp. – En väldig tomhet, familjen har sått rötter här i Tollarp, säger han om vad han känner i ögonblicket. Han berättar att delar av familjens packning ska magasineras i Västra Vrams prästgård eftersom var och en av familjemedlemmarna bara får ta med sig 25 kilo i bagage och att tillhörigheterna skickas till familjen efter helgerna. Med sig i bagaget har familjen den gåva som Västra Vrams församling och Lions i Tollarp samlat in: en kontantsumma på cirka 11000 kronor. – Pengarna ska gå till bostad. De har ju ingen. Anders Thorsén lärde känna familjen samma dag som dottern efterlystes. – Jag tog kontakt med dem för att höra hur de mådde. De mådde mycket dåligt. Han talar om hur han haft kontakt med familjen vid behov och om den psykiska press som familjen haft på sig. Om hur svårt det varit för barnen att pappan suttit i förvar hos migrationsverket i Malmö. – Det har tagit mycket kraft, säger Anders Thorsén och ursäktar sig i samma stund som han hör familjens medlemmar komma i trappuppgången. Det blir kramar och många tårar. Något flyktigt leende över den vänskap som uppstått. Ingen i familjen vill bli intervjuad. En femåring springer runt och tycks inte riktigt veta vart han ska ta vägen. – Snälla ni, vi måste köra, säger en av poliserna. – Ni har en plats i våra hjärtan, säger Anders Thorsén. – Hej då, säger familjen. Tio minuter före elva lämnar de Tollarp. De skjutsas av poliser från nordöstra polisområdet. Någon timme senare återförenas familjen i Malmö där pappan suttit i förvar i drygt fem veckor. Klockan 13.30 lyfter planet med familjen ombord från Kastrup med destination Sarajevo. I Gorazde väntar släkt, som de tillfälligtvis kan bo hos. Birgitta Mattisson 044-18 55 37 birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

Tollarp
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons