Annons

Fångsten släpps tillbaka

Rikard Bengtsson i Strömsnäsbruk är talesman för Svenska karpklubben, med cirka 230 medlemmar. Så här berättar han för Kristianstadsbladet om sitt stora intresse:
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2004
Modernt karpmete med tre spön, nappalarm och visuella indikatorer. Mattias Berglund, Malmö, bördig från Bromölla, väntar vid tältet. BILD: RIKARD BENGTSSON
Modernt karpmete med tre spön, nappalarm och visuella indikatorer. Mattias Berglund, Malmö, bördig från Bromölla, väntar vid tältet. BILD: RIKARD BENGTSSONFoto: 
Henrik Karl visar upp en spegelkarp, troligtvis på mellan fem och sex kilo. BILD: RIKARD BENGTSSON
Henrik Karl visar upp en spegelkarp, troligtvis på mellan fem och sex kilo. BILD: RIKARD BENGTSSONFoto: 

– Det vi sysslar med kom från England i slutet av 1970-talet och kallas specimen-fiske. Jämför trolling. Man är alltså ute efter en enda art, och helst så stora exemplar som möjligt.

Om man vill ha matfisk bör karparna väga mellan två och tre kilo, då är de godast. Men för Svenska karpklubben handlar det alltså som så stora fiskar som möjligt.

Annons

– Svenska rekordet ligger runt 22 kilo. En karp på över tio kilo är stor, över 15 kilo är mycket stor.

– Det vi fiskar är alltså reliker som blivit kvar i vissa sjöar. Här gäller catch and release, annars blir det ingenting kvar.

"Catch andr release" innebär att man släpper tillbaka fisken i sjön, så oskadd det bara är möjligt, efter vägning och fotografering. Man kan ta upp en och samma fisk flera gånger genom åren och konstatera hur mycket den växt till sig. Fiskar gör man med ett grövre hasselspö och tunga sänken.

– Det finns mycket prylar och mycket teknik med det här, men kunskapen, att kunna läsa vattnen, ska vara avgörande. Annars blir man slav under prylarna.

Två saker skiljer karpmete från vanligt sportfiske –  förutom att man släpper tillbaka fisken i vattnet. Den ena är att man "mäskar upp", den andra att man fiskar på nätterna.

– Att mäska upp innebär att man lägger ut majs, bröd eller pasta som lockar till sig fisken. Det är inte annorlunda än att man lägger ut äpplen i skogen när man ska jaga älg.

– Karpen hugger på kvällen, natten och morgonen; då är bästa metet. Oftast ligger vi kvar över natten i speciella tält vid sjön. Spöna är larmade.

– Det gäller att ta sig ut kvickt. Ett litet fjälltält är jättebra om man garanterat vill trassla in sig. Att det är sportfiske det handlar om hävdar Rickard Bengtsson med emfas:

– Karpen är den största fisken i Sverige jämte malen. Den är stark och kämpar länge. Det är ett brutalt fiske, det går inte ens att jämföra med att ta upp en stor gädda!

Själv har Rikard Bengtsson tagit flera karpar på över 17 kilo i en sjö i Skåne bara i år.

Annons

Ulf Norenius

044-18 55 00

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons