Annons

Färdtjänstavtal sägs upp också i Kristianstad

Kristianstad • Publicerad 24 januari 2004

KRISTIANSTAD

Om två veckor fattar omsorgsnämnden i Kristianstad beslutet att säga upp färdtjänstavtalet med Skånetrafiken. Målet för Kristianstad och ytterligare elva kommuner i östra Skåne är att få ett större inflytande över verksamheten.

Annons

Som Kristianstadsbladet tidigare har berättat är missnöjet med dagens färdtjänstsystem stort. Svårigheter med Samres beställarcentral i Helsingborg, otrevligt bemötande, chaufförer som inte hittar och resor som inte blir av. Till sist fick de ansvariga i kommunerna i östra Skåne nog. Därför agerar de tillsammans för att öka kvaliteten i färdtjänsten.

Första steget i det är att alla kommuner säger upp avtalet med Skånetrafiken. Några har redan gjort det. Andra, som Kristianstads kommun, står i begrepp att göra det. Tanken är att det sedan att ett nytt avtal ska tas fram.

I förslaget till beslut skriver handläggaren Bo Rosengren på omsorgsförvaltningen att kommunerna vill förhandla fram en samarbetsform som, förutom det större inflytandet, innebär att kommunerna kan ordna beställningscentraler själva.

Men det här gäller under en begränsad tid. Det långsiktiga målet är att lämna över hela frågan om färdtjänst till trafikhuvudmannen, som för närvarande är Skånetrafiken. – Lagstiftningen, lagen om färdtjänst, förutsätter att kommunerna lämnar över färdtjänsten till trafikhuvudmannen. Det gäller inte enbart själva genomförandet, utan även myndighetsutövningen och pengarna, förklarar Bo Rosengren. Det görs för att trafikhuvudmannen ska få ett incitament (drivkraft) att förbättra verksamheten.

Bo Rosengren betonar att överlämningen ska ske på sikt.

– Det blir först när vi har en färdtjänst som är kvalitativt bra och en färdtjänst till en rimlig kostnad. Dessutom måste trafikhuvudmannen vara beredd, säger han.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons