Annons

Fasadbyte i Åhus avgörs i Regeringsrätten

Kristianstad • Publicerad 23 januari 2004
Bygglov för byte av fasadbeklädnad på de båda fastigheterna i kvarteret Åkaren i centrala Åhus blir ett fall för regeringsrätten. Bild: Tommy Svensson
Bygglov för byte av fasadbeklädnad på de båda fastigheterna i kvarteret Åkaren i centrala Åhus blir ett fall för regeringsrätten. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Fasaden på två fastigheter i centrala Åhus, Snidaregatan 8A och 8B, blir ett fall för Regeringsrätten.

Det är byggnadsnämnden i Kristianstads kommun som överklagar.

Annons

HSB:s bostadsrättsförening Åkaren äger de båda husen från 1950-talet. Behovet av att byta fasadbeklädnad på husen kräver bygglov från byggnadsnämnden för att kunna åtgärdas.

Ett bygglov som nämnden emellertid inte vill ge, bland annat med motiveringen att det inte finns särskilt många välbevarade flerbostadshus i Åhus från 50-talet och att byggnader av detta slaget därför har betydelse i ett lokalhistoriskt perspektiv. Vidare anser inte byggnadsnämnden att metoden med Marmoroc uppfyller kraven på god gestaltning och detaljutformning.

Nämnden vill nu att Regeringsrätten ändrar kammarrättens dom, så att bygglovet avslås.

Kammarrätten gick på bostadsrättsföreningens linje att byggnadernas utformning redan har förändrats genom ändringar av balkongerna och ändrad färgsättning. Genom tilläggsisoleringen kommer byggnaderna att förändras ytterligare. Vidare gör föreningen gällande att tilläggsisoleringen medför en energibesparing på cirka 10000 kronor per år. Nya fasader i Marmoroc är dessutom cirka 500000 kronor billigare än en putsfasad.

Att de aktuella hyreshusen behöver tilläggsisoleras är alla överens om. Frågan i målet är om detta kan ske genom att husen förses med en Marmorocfasad eller om det krävs en ny putsfasad för att husens 50-tals karaktär ska kunna bevaras.

Karin Hallengren

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons