Annons

Fastighetsbolaget kan få stororder

KVH, kvalificerad vård i hemmet, behöver nya lokaler. Förslaget är att Christianstads Fastighets AB ska få bygga nytt.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2004
I en flygel av Snapphanens gamla dagis bedriver KVH dagverksamheten Fenix. Resten av byggnaden står tom på grund av dålig ventilation men förslaget är att riva och bygga nytt på den befintliga bottenplattan. Bild: Lasse Ottosson
I en flygel av Snapphanens gamla dagis bedriver KVH dagverksamheten Fenix. Resten av byggnaden står tom på grund av dålig ventilation men förslaget är att riva och bygga nytt på den befintliga bottenplattan. Bild: Lasse OttossonFoto: 

Redan när Christianstads Fastighets AB visade intresse för att köpa en fastighet av Region Skåne kom det på tal att regionen kunde låta fastighetsbolaget bygga om Snapphanens gamla dagis till Hospice. Om regionens ansträngda ekonomi klarar hyran kommer fastighetsbolaget att få in cirka 3,6 miljoner per år.

KVH och framför allt verksamheten på Hospice, där patienter kan bo sin sista tid i livet, behöver nya lokaler. Skyddsronder i byggnaden där verksamheten nu huserar har visat på behovet av helt andra och – på grund av att man utökar verksamheten – större lokaler. Flera andra alternativ har funnits men inget har bedömts uppfylla verksamhetens behov och sedan i våras har huvudalternativet varit att låta Christianstads Fastighets AB bygga nya lokaler. Där skulle all KVH-verksamhet pågå under samma tak, på en tomt på sjukhusområdet.

Annons

Den nya byggnaden ska enligt förslaget ha en totalyta på 2250 kvadratmeter och en hyra på 1600 kronor per kvadratmeter. Det ger en årshyra på 3,6 miljoner kronor. Av dessa ska kommunerna Bromölla, Kristianstad och Östra Göinge betala cirka 750000 kronor för kommun-gemensam KVH-verksamhet.

Om förslaget går igenom och Region Skåne upprättar ett hyresavtal med Christianstads Fastighets AB ökar regionens hyreskostnader med 1,55 miljoner kronor. Region Skånes distriktsnämnd i Nordöstra Skåne har godkänt förslaget och ansökt om pengar till hyran hos regionens hälso- och sjukvårdsnämnd. Den senare nämnden skickade i november tillbaka ärendet till distriktet med beskedet: om distriktsnämnden vill prioritera ombyggnaden får den ordna fram pengarna på egen hand och då på bekostnad av något annat.

Frågan diskuteras nu och den 29 januari väntas tjänstemännen lägga fram en lägesrapport för distriktsnämnden.

Annelie Gustavsson, verksamhetscontroller på distriktskansliet, berättar att man fortfarande ser Christianstads Fastighets AB som huvudalternativ, men håller ögonen öppna för andra möjligheter.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons