Annons

Febril aktivitet när nytt kafé skulle öppna

Handikappboendet Solgården öppnar kafé i Fjälkinge gästis. I lördags morse var det full fart inför starten. Patrik Svensson gjorde fint utanför och Jörgen Håkansson bakade sockerkakor.
Kristianstad • Publicerad 8 december 2002
Patrik Svensson håller fint runt Fjälkinge gästis. Han sopar trappan, rensar ogräs och klipper gräset.
Patrik Svensson håller fint runt Fjälkinge gästis. Han sopar trappan, rensar ogräs och klipper gräset.Foto: 

På lördagsmorgonen råder det febril aktivitet i de gamla gästislokalerna. Det är mycket som ska fixas i ordning innan gästerna kan komma och fika på det nya kaféet i Fjälkinge. Men egentligen var det inte den just den här verksamheten som Solgårdens föreståndare Maj-Britt Nilsson hade i åtanke när hon köpte lokalerna av scouterna i våras. – Vi behövde lokaler för att komplettera uteverksamheten på Solgården. Vi hade ingen tanke på att öppna kafé, men många frågade om vi inte kunde öppna ett. Nu är det alltså dags för premiär. Disken fylls allt mer på med småkakor, sockerkaka, rulltårta, tårta och lussebullar. Det är Jörgen Håkansson som står för baket. När vi tittar ut i köket en stund innan kaféet öppnas är han fortfarande i baktagen. – Rulltårta är det godaste, säger han. Jag brukar fylla med chokladkräm eller jordgubbssylt. Ett handskrivet recept med stora bokstäver visar steg för steg hur han ska blanda smeten. Med ordning och reda och tydlig struktur kan personer med autism ta eget ansvar och våga prova nya sker. – De är så vana vid att alltid höra det negativa, men det negativa finns där. Det går inte att få bort. Ser man i stället det positiva och berömmer det utvecklas personerna. Det är otroligt att se vad de kan åstadkomma, säger Maj-Britt Nilsson. Hon berättar att det kan vara svårt att hitta arbetsplatser som är öppna för att ta in personer med autism i sin verksamhet. Ett syfte med kaféverksamheten är därför att öppna ögonen för handikappet. – Ju mer folk ser att det finns, desto mer accepterat blir det, säger Maj-Britt Nilsson. Alla Solgårdens boende klarar inte att var med i en kaféverksamhet. – De kan komma hit på kvällen och städa eller ha andra uppgifter, säger Maj-Britt Nilsson. Solgårdens kafé öppnar lagom till jul under verksamhetens julmarknad. Här säljs julprydnader som Solgårdens boende tillverkat, målningar och hantverk, som de anställda gjort och en del som Fjälkingeborna själva bidragit med. Förhoppningen är att Fjälkinge gästis inte bara ska finnas för Solgårdens boende, utan åter bli en samlingspunkt mitt i byn med olika verksamhet runt kaféet. Åsa Pearce 044-18 55 36 asa.pearce@kristianstadsbladet.se

FJÄLKINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons