Felstavade gatuskyltar ska inte bytas ut

Kristianstad Artikeln publicerades
Det är troligt att o:et i Västra Boulevarden lades till någon gång under 60-talet.
Foto: Lasse Ottosson
Det är troligt att o:et i Västra Boulevarden lades till någon gång under 60-talet.

Hur ska Västra Boulevarden stavas, med eller utan ”o”? Gatuskyltar med felaktig stavning kan förvirra den förbipasserande.

Den som flanerar på Västra Boulevarden kanske har lagt märke till att en del gatuskyltar har stavat boulevard utan ”o”. Bland annat i kvarteren Kommendanten och Mårten Pålsson går det att läsa Västra Bulevarden.

Kristianstads boulevarder dateras till mitten av 1800-talet då fästningsverken raserades, befästningsvallarna fylldes igen och ersattes av dagens gator, allt enligt mönster från Paris. Under 1800-talet ska Västra Boulevarden ha varit ett populärt stråk för Kristianstads överklass och stadens smeknamn ”Lilla Paris” myntades.

I kommunens gatuhistorik nämns Västra Boulevarden första gången 1847, när gatan byggdes ut, men där står det inget om hur namnet ska stavas.

På kartan från 1933 och från 1955 stavas Kristianstads boulevarder enbart med ett ”u”. Först på kartan från 1965 står det boulevard.

1969 uppmärksammade Kulturnämnden den skiljaktiga stavningen och önskade att gatukontoret i fortsättningen skulle skriva Västra Boulevarden, alltså med ett ”o”.

Det är oklart hur gamla de felstavade skyltarna är men det finns inga planer på att byta ut dem, meddelar Lantmäterimyndigheten, eftersom de sitter på husen från samma tid.

Foto: Lasse Ottosson

Vill du veta mer om Kristianstads gatunamn? Här kan läsa alla artiklar i Kristianstadsbladets serie Människan bakom gatunamnet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.