Annons

Festivalen som inte vill bli stor

Från konserthusen i London, Köpenhamn och New York till den lilla folkparken i Ekestad. Andreas Brantelid trivs på hemmaplan. – Att spela här är nog det roligaste jag vet, säger han.
Kristianstad • Publicerad 9 augusti 2009
Pianisten Katrine Gislinge samlar tankarna innan konserten.
Pianisten Katrine Gislinge samlar tankarna innan konserten.Foto: 
Stråkensemblen Copenhagen Classic spelar tillsammans med gästmusikerna Andreas Brantelid, Katrine Gislinge och John Kruse.
Stråkensemblen Copenhagen Classic spelar tillsammans med gästmusikerna Andreas Brantelid, Katrine Gislinge och John Kruse.Foto: 
Bland annat Mozart spelades av Stråkensemblen Copenhagen Classic.
Bland annat Mozart spelades av Stråkensemblen Copenhagen Classic.Foto: 
Ekestadstrio. Violinisten Claus Myrup, pianisten Katrine Gislinge och klarinettisten John Kruse tar emot publikens applåder efter Mozarts Kegelstatt Trio. Bild: Sandra Henningsson
Ekestadstrio. Violinisten Claus Myrup, pianisten Katrine Gislinge och klarinettisten John Kruse tar emot publikens applåder efter Mozarts Kegelstatt Trio. Bild: Sandra HenningssonFoto: 
Andreas Brantelid har anlänt till Ekestad för att spela men även för att vistas i sommarstugan.
Andreas Brantelid har anlänt till Ekestad för att spela men även för att vistas i sommarstugan.Foto: 
Stjärnskott. Cellisten Andreas Brantelid tar igen sig med en konsert hemma i uppväxtens Ekestad. Pianisten Katrine Gislinge spelade i Ekestad för andra året i rad. BILD: SANDRA HENNINGSSON
Stjärnskott. Cellisten Andreas Brantelid tar igen sig med en konsert hemma i uppväxtens Ekestad. Pianisten Katrine Gislinge spelade i Ekestad för andra året i rad. BILD: SANDRA HENNINGSSONFoto: 

Cellisten Andreas Brantelid har stått på alla de stora scenerna. För några år sedan utsågs han till Europas bästa unga klassiska musiker. Och alldeles nyligen blev det klart att han tilldelas ett stipendium på 500 000 kronor från det danska kronprinsparet.

I helgen kom Andreas Brantelid till Konsertdagarna i folkparken i Ekestad. Han dök upp i shorts och träskor.

Annons

– Att spela här är nog det roligaste jag vet. Jag har varit runt på en massa olika festivaler i sommar och efter den här konserten är jag helt ledig i två veckor, säger Andreas Brantelid, som har sommarstuga i uppväxtorten Ekestad. Det är fler än Andreas Brantelid som tycker om kombinationen av konsert och semester vid Råbelövssjön. Med sig från Danmark hade han sin cellospelande far Ingemar Brantelid, konsertpianisten Katrine Gislinge, soloklarinettisten John Kruse samt tre violinister från Copenhagen Classic.

– I och med att Ingemar och Andreas bor här i byn så blir det en form av rekreation även för de andra musikerna. Ur deras perspektiv är det väldigt unikt att komma ut till ett sånt här ställe och spela, säger arrangören Thomas Bark.

Ekestads folkets park byggnadsminnesförklarades 2004 och erbjuder en närmast autentisk 1950-talsmiljö. Klassisk musik från 1700-talet gör sig oväntat bra på den gamla dansbanan. Och ljudet är i det närmaste perfekt. Dragplåstret till nästa år är ingen mindre än operasångerskan Anne Sofie von Otter. I Ekestad kommer hon att få sällskap av pianisten Bengt Forsberg, Andreas Brantelid och Copenhagen Classic.

Konsertdagarna har en trofast orkester och fina lokaler. Det finns goda förutsättningar för att arrangemanget skulle kunna expandera. Men arrangörerna vill dock inte att Konsertdagarna ska växa sig alltför stort.

– Nej, huset blir inte större för det. Det här ska vara något helt unikt, säger Thomas Bark.

Efter Anderas Brantelid bytt sin lediga semesterkostym mot vit skjorta och svarta byxor framförde han verk av Mozart, Schubert och Chopin.

– Det är inte alla i publiken som ens varit på en klassisk konsert tidigare. Då känns det extra kul att se hur de lever sig in i musiken, säger Andreas Brantelid.

Johan Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons