Annons

Fiske ska ge bättre vattenkvalitet i sjöarna

I höst drar ett stort provfiske igång i flera sjöar i Kristianstadstrakten, upp emot 60 ton fisk ska upp. Syftet är att få en bättre vattenkvalitet, klarare badvatten och starkare fiskebestånd.
Kristianstad • Publicerad 30 juli 2018
Runt 60 ton vitfisk ska upp ur fyra sjöar i Kristianstadstrakten. Arkivbild.
Runt 60 ton vitfisk ska upp ur fyra sjöar i Kristianstadstrakten. Arkivbild.Foto: Annica Jönsson

Provfisket rör Råbelövssjön, Oppmannasjön, Levrasjön och Ivösjön. Det är fiskeföreningarna i sjöarna som gått ihop och under ett möte i förra veckan beslutat om att dra igång provfiske till hösten.

I ett första skede är tanken med provfisket att kontrollera hur mycket vitfisk det finns i sjöarna och vilken kondition de är i.

Annons

– Det handlar om fisk som braxen, mört, björkna och sutare. Vi kommer också titta på hur stora rovfiskens yngel är till hösten, berättar Johan Wagnström, vice ordförande i Ivösjöns fiskevårdsförening.

Tanken med provfisket är att få fram ett underlag som visar om det finns förutsättningar för ett mycket större reduktionsfiske, som man bland annat arbetat med i Finjasjön. Hypotesen är att det finns allt för mycket vitfisk i sjöarna och att man med ett större utfiske kan få bukt med problem som algblommning och grumligt vatten.

– Det här är inte bara en fiskesak, syftet med att man plockar upp fisk är också att förbättra vattenkvaliteten.

Under fyra veckor med start i oktober genomförs provfisket i de fyra sjöarna. Föreningarna tror att de under dessa veckor kommer kunna plocka upp cirka 60 ton vitfisk. Rovfisk som aborre, gädda och gös kommer att släppas tillbaka.

Totalt satsar föreningarna runt en kvarts miljon på höstens provfiske. Detta för att sedan kunna söka statliga medel för att utföra reduktionsfiske i stor skala, kanske redan till våren. Då rör det sig om att plocka bort många hundra ton vitfisk ur sjöarna.

– Effekten av ett sådant fiske är att vattnet skulle bli mycket klarare i de här sjöarna. Det skulle bli mindre förekommande algblomning och ett starkare fiskebestånd av abborre, gös och gädda. Men det är många hundra ton som behöver tas ut för att få en bestående effekt, säger Johan Wagnström.

Vad gör ni av all fisk som tas upp?

– Allmänheten får gärna vara med ute på sjön och även titta när man landar fångsten. Vill man ha fisk till kattmat, kräftbete, kanske pröva att äta braxen eller annat blir det möjligt att ta del av fångsten.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons