Annons

Fler elever i nian blir behöriga

Andelen Kristianstadselever som går ut nian med behörighet till gymnasiet har ökat, visar siffror från barn- och utbildningsförvaltningen.
Kristianstad • Publicerad 5 juli 2008

– Vi har gjort ett batteri av insatser, med betyg, bedömning, uppföljning. Det är min förhoppning att det är de som börjar ge utslag nu. Jag hoppas på ett trendbrott, säger utbildningschefen Kenth Olsson.

Totalt var det 986 elever som gick ut nian i våras. Av dem blev 871, 88 procent, behöriga till gymnasieskolan.

Annons

Det är två procentenheter mer än förra våren.

Men det finns skillnader mellan skolorna. Andelen behöriga elever på Fjälkinge skola ökade exempelvis med tio procentenheter, till 90 procent. Även Nosabyskolan visade på ett kraftig uppgång.

På Tollarps skola däremot sjönk andelen godkända elever med tio procentenheter, till 83 procent.

På Norretullskolan blev resultatet också sämre än tidigare.

– Man ska inte dra alltför långtgående slutsatser av tillfälliga fluktuationer på enskilda skolor. Man måste titta på de långsiktiga tendenserna över flera läsår, säger Kenth Olsson.

Han påpekar också att antalet behöriga elever kommer att vara större när höstterminen börjar.

Intresset för sommarkurserna, där elever har möjlighet att läsa upp engelska, svenska eller matte, har ökat. I år var det 95 elever som gick kursen. Resultatet är inte redovisat än, men det brukar vara 50-60 procent som klarar kursen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Pierre Månsson (fp) är också nöjd med att fler nior är behöriga, men vill inte tala om trendbrott. Än.

– Om det är det vet vi inte förrän vi ser nästa års resultat. Men jag är i alla fall glad att det går åt rätt håll. 20 fler behöriga elever är trots allt 20 elever, säger han.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons