Annons

Flest nya jobb i småföretagen

Små och medelstora företag driver på jobbtillväxten i nordöstra Skåne. I dessa har 1558 nya jobb skapats under de senaste fem åren, medan antalet tjänster i stora företag har minskat.
Kristianstad • Publicerad 12 april 2019
I nordöstra Skåne har totalt 1558 nya jobb skapats i små och medelstora företag de senaste fem åren.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

De senaste dryga fem åren har närmare två av tre nya arbeten i skånska företag skapats i bolag med mindre än 50 anställda.

I Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge kommun har 1558 nya jobb skapats inom små och medelstora företag (med under 100 anställda). I stora företag har antalet jobb under samma period istället minskat med 906 tjänster. Det visar nya siffror från SCB som presenteras i Sparbanken Skånes rapport ”Skånsk konjunktur”.

Annons

Rapporten visar att småföretagen driver tillväxten medan de större företagen snarare minskar antalet anställda. Allra störst är jobbtillväxten i Malmö och Helsingborg.

– Jag tycker vi ligger förhållandevis bra till här i nordost även om siffrorna är högre i sydväst, säger Mikael Forsberg, bankchef i Kristianstad för Sparbanken Skåne.

Han menar att det är bra att ha ett starkt småföretagande för de ger en stabilare marknad. De mindre företagen är bättre på att hantera upp- och nergångar vilket gör de mindre känsliga för svängningar.

– Småföretagarna försöker behålla medarbetare trots konjunkturnedgångar. Till exempel utbildar de sina anställda när företaget har färre uppdrag. Det är något som gör att deras toppar blir mindre, men samtidigt blir också dalarna mindre djupa. Det ger en tryggare resa, säger han.

Sett till Skåne i stort har antalet jobb i företag med mindre än 50 anställda ökat med åtta procent de senaste fem åren. Det motsvarar totalt 21 695 jobb.

Tillväxten är dock ojämnt fördelad över länet. I Hässleholm och Osby har man de senaste fem åren haft en negativ jobbtillväxt inom näringslivet.

– Hässleholm räknas in i Norra Skåne i vår rapport, inte i nordost. Något som påverkar deras nedgång är att de har haft stora företag med produktion som dragit ner eller flyttat, säger Mikael Forsberg.

Han förklarar att av tradition i den moderna historien har vi i Sverige generellt förlitat oss på de stora företagen och haft förhandlingar kring dessa på regeringsnivå.

– Vi har kanske inte sett förmågan och kraften i småföretagen förut. I vår region har vi emellertid på senare år sett att det är där utvecklingen och tillväxten av sysselsättning ligger. Det är väldigt roligt att lyfta fram den positiva tillväxten i nordost, säger Mikael Forsberg.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons