Annons

Flott besök i Åhus

Kristianstad • Publicerad 4 september 2006
Med på HMS Falken ärJerker Schyllert, Frida Persson, Sösdala och Thomas Falk, Kristianstad.Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Åhusbon och Kristianstadsbon i besättningen fick chansen att träffa familj och vänner när Marinens skolfartyg HMS Falken igår lade till vid hamnen i Åhus.

Det blev ett kortare stopp på vägen hem till Karlskrona för den 40 meter långa segelbåten som har varit ute på en tio veckor lång resa med anhalter som Lissabon, Cadiz i Spanien och slutmålet Antwerpen.

Annons

På båten finns 8 officerare, 7 värnpliktiga och 18 elever bestående av finska kadetter.

– Den finska marinen har inget eget skolfartyg så de får sin utbildning av oss, säger fartygschefen Jerker Schyllert från Åhus.

Han tog tillfället i akt och träffade familj och vänner.

– Det är kul att stanna till här. Vi har aldrig varit i Åhus med Falken. Sedan är det lite synd att vi inte kunde komma längre in i hamnen. Nu kanske folk inte får syn på oss, säger han.

Andra lokala personer på båten är andreskepparen Thomas Falk från Kristianstad och värnpliktiga Frida Persson från Sösdala.

På måndagsförmiddagen åker Falken vidare till Karlskrona och snart väntar en månads semester för besättningen innan det är dags att skola in höstens nya kadetter. Huvuduppgiften för HMS Falken med besättning är att stödja insatsförbanden med sjömanskapsutbildning. Ombord utbildas svenska flottans elever, elever från sjövärnskåren, gymnasieungdomar och emellanåt utländska kadetter.

I somras deltog Falken också i kappseglingen Tall Ship Race i Saint Malo i Frankrike där hon tävlade mot runt 100 fartyg från andra länder.

Marcus Haraldsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons