Annons

Flygbränsle är befriat från skatt

Regeringen föreslog i mars en beskattning av flygbränsle som används för privat bruk och lagändringen är en anpassning till EG-rätten. Men det kommersiella flygets bränsle är undantaget från beskattning.
Kristianstad • Publicerad 17 juli 2008

- Det är en internationell överenskommelse som reglerar hur skatten tas upp. Därför kan inte vi råda över den på egen hand, säger Markus Sjöqvist, som är pressekreterare hos finansministern Anders Borg.

Luftfartsstyrelsen konstaterar att förbränning av flygfotogen bidrar till den globala växthuseffekten genom utsläpp av koldioxid, kolmonoxid och kolväten. Utsläpp av svaveldioxid bidrar också till försurning. Avståndet mellan Kristianstad och Stockholm är cirka 500 kilometer. SJ:s miljökalkyl ger en fingervisning om att det är en stor skillnad i utsläpp av koldioxid per person beroende på om resenärer väljer flyg eller tåg. En flygresa på en sträcka som motsvarar avståndet mellan Kristianstad och Stockholm orsakar ett utsläpp av koldioxid på 39 kg per person. En tågresa på motsvarande sträcka orsakar ett koldioxidutsläpp på 1,4 gram per person.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons