Annons

Folkpartiet: Sverige behöver fler läkare

Fler utbildningsplatser för läkare behövs om landet ska vara självförsörjande år 2020. Det konstaterar Gilbert Tribo (FP) i en skrivelse till högskole- och forskningsministern Tobias Krantz.
Kristianstad • Publicerad 10 augusti 2009

Som politiker – bland annat ordförande för närsjukvårdsberedningen i Region Skåne – väntar Tribo att läkarbristen på lång sikt blir en av hans svåraste uppgifter, och att situationen förvärras de närmaste 15 åren, om inte regeringen fortsätter att öka antalet utbildningsplatser. Frågan måste hanteras på regeringsnivå, skriver han till ministern.

En fördel för Skåne är närheten till kontinenten, och arbetskraftsinvandring inklusive färdiga läkare, liksom närheten till universitetsstäderna Lund och Köpenhamn. Svenska studenter kan också utbilda sig till läkare i Polen och Danmark. Men Gilbert Tribo ser inte utlandsutbildning som en hållbar lösning.

Annons

Redan i dag har Sverige läkarbrist. Den mildras inte av att många går i pension. Gilbert Tribo vill därför att regeringen vidtar åtgärder för att landet ska bli fullt självförsörjande på läkarsidan.

Det behövs cirka 1 600 nya läkare varje år, medan dimensioneringen av nuvarande utbildning ger drygt 1 000. Tribo påminner också om hur viktiga andra yrkesgrupper på sjukhusen är, eftersom de kan avlasta läkarna.

Enligt Högskoleverket behövs 400 till 500 nya utbildningsplatser för att landet ska bli självförsörjande.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons