Annons

Föräldrar tar krafttag mot dyslexi i Åhus

–Många Åhusbarn, inklusive Yngsjö lider av dyslexi, det vill säga de har läs- och skrivsvårigheter, och nu vill vi ta tag i saken och få föräldrarna att inse problemet.
Kristianstad • Publicerad 13 januari 2001
Startar föräldraförening. Specialpedagogerna vid Sånnaskolan, från vänster, Stellan Nedemo, Eva Djerf samt Lars Olle Hofström och Inge Persson, president i Åhus Lions, är initiativtagare till bildanadet av en FMLS-förening i Åhus. Bild: TOMMY SVENSSON
Startar föräldraförening. Specialpedagogerna vid Sånnaskolan, från vänster, Stellan Nedemo, Eva Djerf samt Lars Olle Hofström och Inge Persson, president i Åhus Lions, är initiativtagare till bildanadet av en FMLS-förening i Åhus. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Lions i Åhus, genom presidenten Inge Persson och Sånnaskolans specialpedagoger Stellan Nedemo, Eva Djerf och Lars Olle Hofström slår larm och tänker starta en föräldraförening och engagera föräldrar till barn som har dyslexi. Ett möte skall hållas på Aoseum i Åhus på tisdag där man skall dra upp riktlinjerna.

Till mötet, som startar klockan 18.30, har man inbjudit Åsa Jönsson, Landskrona som är ordförande i FMLS Skåne och som har stor erfarenhet av föräldraförening mot dyslexi.

Annons

–Det är viktigt att föräldrarna engagerar sig. Frågan måste ses i ett perspektiv. Man löser inte barns dyslexi på ett eller två år. Jag har känslan av att många barn lider i onödan. Ingen annan än lärarna i skolan förstår barnens situation, framhåller Inge Persson. Lions medverkan i projektet blir att ge ekonomiskt stöd.

–Hur stort detta blir kan jag inte säga i dagsläget. Mycket beror på hur föräldraföreningen utvecklas men vi skall hjälkpa till, säger Inge Persson.

Enligt uppgift lider två procent av Åhusbarnen av dyslexi.

Lars Olle Hofström betonar att det är vissa grundpunkter som är av största vikt för att man skall komma till rätta med problemet.

–Föräldraengagemang, eleven måste vara motiverad och så måste det finnas resurser, framhåller han.

Till mötet på tisdag hoppas specialpedagogerna och Lions att många föräldrar skall krypa ur skalet och komma för att engagera sig i en viktig fråga.

Tilläggas skall att föräldrar från andra orter runt Kristianstad också är välkomna för att diskutera dyslexiproblemet.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons