Annons

Förening reagerar mot logistikcentrum

Kristianstad • Publicerad 27 januari 2004

Kristianstad

Naturskyddsföreningen reagerar mot två större planerade projekt i Kristianstadstrakten.

Annons

Dels är föreningen tveksam till behovet av ett större transport- och logistikcentrum i Härlöv, och dels vill föreningen avstyra planerna på en utbyggnad av golfbanan i Åhus.

Naturskyddsföreningen i Kristianstad framför synpunkterna till kommunen i två separata skrivelser.

"Idén att ett eventuellt nytt logistikcentrum skulle ha järnvägsanslutning är visserligen utmärkt, men vilken grund finns det för att en så stor helt ny anläggning behövs?", skriver föreningens ordförande Christer Neideman, och fortsätter:

"Det öppna kulturlandskapet förvandlas till industriområden och det lilla som finns kvar av staden Kristianstads klassiska siluett ersätts av visserligen nya men fula verksamhetsområden av typ jättestora köplador".

När det gäller den föreslagna utbyggnaden av golfbanan i Åhus, anser föreningen att den är negativ för floran och landskapsbilden samt minskar områdets värde som strövområde för andra än golfspelare.

"I planförslaget sägs att utbyggnaden ska ske med bevarande av de intressanta ängsmarkerna genom modern extensiv golfbaneskötsel. På den medföljande kartan syns att stora delar av de botaniskt mycket intressanta trädesmarkerna kommer att omvandlas till fairways och greener mm".

Arter som Naturskyddsföreningen värnar speciellt om är fältpiplärka, strandpadda och kanin.

"Kaninernas flitiga grävande i marken hjälper de försurningskänsliga växterna genom att kaninerna sprätter upp kalkhaltig sand från större djup och därmed motverkar den försurning av markytan, som dagens sura regn leder till. Att kaninerna gräver i den sandiga marken är alltså en viktig överlevnadsfaktor för vissa sällsynta växter."

Föreningen vill att det görs en ordentlig inventering av områdets flora och fauna innan något beslut tas om en eventuell exploatering.

Marcus Haraldsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons