Annons

Företag stäms för att ha sålt piratkort

ÅHUS. En tvist om vad som är avkodningsutrustning/piratkort eller smarta kort för andra ändamål ska nu lösas av Marknadsdomstolen. Dit har intresseorganisationen STOP, TV-bolagen mot pirattittande, anmält företaget Websat från Åhus.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2001

– Vi hävdar att de sålt illegal avkodningsutrustning, säger advokat Thomas Carlén-Wendels.

Nu ska Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, testa korten för att se vem som har rätt.

Annons

Advokat Thomas Carlén-Wendels jobbar på Konsultbyrån för Marknadsrätt AB, och är ombud för STOP – branschorganisationen för betalt-TV-kanaler som vill stoppa smygtittandet och försäljning av illegal avkodningsutrustning.

I september 1999 anmälde de Websat till Marknadsdomstolen, och krävde att företaget förbjuds att marknadsföra eller saluföra sådan avkodningsutrustning som enligt lag inte får tillverkas, överlåtas, hyras ut, installeras eller underhållas i Sverige i syfte att ge abonnenter gratis tillgång till betal-kanaler.

Utslaget från Marknadsdomstolen väntas bli vägledande för resten av branschen, då Websat och ett företag från Huskvarna agerar pilotfall när STOP försöker stoppa försäljningen av sådana kort. Bakgrunden till anmälan är att Websat har sålt så kallade smarta kort, eller PIC-kort. Dessa är i kreditkortsstorlek och innehåller en liten mikroprocessor samt ett litet minne.

Sådana kort kan användas till många olika saker. Exempelvis är det en variant av dessa kort som används i telefonautomater eller som bankernas Cash-kort.

Men PIC-kort kan även användas till att dekryptera exempelvis kodade sändningar från betalkanaler, i en vanlig dekoder. Men då krävs det att korten laddas med vissa koder. Förr i tiden såldes piratkort med färdiga koder från diverse leverantörer.

”På senare tid har piratleverantörerna, under föreställningen att de därigenom kringgår lagstiftningen, börjat tillhandahålla kort med tomma programkretsar och programvara respektive nycklar separat. Mjukvaran hämtas då hem av kunden över Internet och överförs av kunden själv till den tomma programkretsen med hjälp av en liten kortläsare/skrivare som ansluts till datorn” skriver juristen i sin anmälan.

Men han hävdar också att det förhållandet är idag inte märkvärdigare än att man måste tillföra elektricitet till en dekoder för att den ska fungera. Websat å sin sida hävdar att smarta kort inte går att jämställa med avkodningsutrustning.

Därifrån anses istället att PIC-korten är till för styr-regler-system, och att man även kan lagra ner exempelvis kompletta datablad på korten.

Enligt samma tankegångar kan alla mikroprocessorer med arbetsminne hävdas vara avkodningsutrustning, därigenom i stort sett alla persondatorer, anser Paul Kemgren från Websat.

– De kort som Websat sålt har dessutom marknadsförts som avkodningsutrustning, hävdar advokat Thomas Carlén-Wendels.

Annons

Anledningen till det påståendet är att korten sålts på samma hemsidor där det funnits information om satellitkanaler, satellitmottagare och liknande utrustning.

– I så fall skulle vi inte kunnat sälja en vanlig persondator på samma sida heller, säger Paul Kemgren.

Websat har dock slutat sälja PIC-kort och säger att det är ett avslutat kapitel. Trots att det gått så lång tid sedan stämningen skickades in, har Marknadsdomstolen ännu inte avgjort ärendet. Frågan är om det blir avgjort före sommaren.

Orsaken till detta är att STOP nu lämnat över smarta kort till SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium, som ska testa utrustningen och se om det är avkodningsutrustning eller något annat.

På grund av SKL:s knappa resurser har de inte haft tid att testa ännu, utan väntas först göra detta under våren.

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

fakta

n Moderna dekoders har en inbyggd kortläsare, som läser av sifferserierna på korten och därmed kan avkoda de program som sänds.

Kort man hyr eller köper från de olika TV-bolagen, vilka är de enda lagliga i de här sammanhangen, uppdateras automatiskt när TV-bolagen kodar om sina sändningar.

En del moderna piratkort som programmerats för att avkoda TV-kanaler klarar också att ha automatisk uppdatering. Men de allra flesta måste uppdateras med nya sifferserier antingen manuellt via fjärrkontrollen till dekodern, eller halvautomatiskt via en programmerare, ansluten till en dator.

På Internet finns det många hemsidor som levererar färdiga koder till betal-kanalernas förtret. Dock har Marknadsdomstolen i september fastslagit att det är olagligt att tillhandahålla sådana koder via exempelvis Internet. Då dömdes ”Kungen i Billeberga” att upphöra med sin verksamhet, vilket också skedde. Sedan dess har svenska hemsidor med koder blivit betydligt svårare att hitta på nätet.

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons