Annons

Företagare vill ha bättre dialog

Dialogen med kommunledningen är för dålig liksom kommunens service när det gäller upphandlingar. Det anser företagarna i Kristianstads kommun, enligt enkätsvar till Svenskt Näringsliv.
Kristianstad • Publicerad 29 maj 2015

Dialogen med kommunledningen når inte ens godtagbar nivå – tycker företagarna. Medan kommunledningen tycker att den är bra. Det visar den enkätundersökning som Svenskt Näringsliv låtit genomföra under våren.

Christer Kjellkvist, vd för T-kartor tog fasta på detta under torsdagens frukostmöte med företagare och kommunfolk på Krinova.

Annons

– Diskrepansen mellan hur kommunen ser det och hur företagarna ser det måste man identifiera. Frågorna kanske tolkas på olika vis, eller så är det en skillnad, säger han.

Dan Samuelsson, vd för Wikan Personal, tror att skillnaden handlar om perspektiv.

– Jag tror att i kommunerna som hamnar högt i undersökningen så är hjärta och engagemang hos varje medarbetare nummer ett – sedan ser man till att följa lagar och regler. Du kan vara regelstyrd och då blir du fyrkantig. Är du engagemangsstyrd, men självklart håller dig inom ramarna, blir det bättre och mer verklighetsförankrade beslut, säger han.

Hur tycker du att det ser ut i Kristianstad?

– Det är olika naturligtvis, men undersökningen visar att det finns utvecklingspotential.

Pierre Månsson anlade ett politikerperspektiv på frågan.

– Vi har olika roller. Jag kunde inte sova i natt så klockan fyra gick mitt topplock fullständigt när jag läste i tidningen att Abitare, som vill bygga vid Tempotorget, kräver att vi ska bygga ett äldreboende för att de ska bygga. Så funkar det inte. Man kan inte köra med utpressning mot oss. Till råga på allt finns en lag om offentlig upphandling, säger han.

Kommunens service inom upphandlingar är en annan del där företagarna ser brister, enligt undersökningen.

– Vi måste se till att vi blir duktigare på att fler lägger anbud i kommunens upphandlingar och jag tror att det är vi som måste undervisa i detta, säger Pierre Månsson.

Han tar kostsamma taxileveranser med mat till Tollaregården i Arkelstorp som exempel.

Annons

– Det fanns fem anbud, men fyra ströks för att de inte var giltiga. Det är typexemplet på att vi måste utbilda så att de fyra andra också är giltiga. Då hade vi haft en annan prisnivå, säger Pierre Månsson.

I Kristianstad svarade 185 företagare, 48 procent, på Svenskt Näringslivs enkät. 32 kommunpolitiker i Kristianstad, 46 procent, svarade.

Niclas Sörenson

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons