Annons

Försäkringskassan: Det är inte lätt att förstå papperet som gått ut

Kristianstad • Publicerad 8 januari 2004

– Vi har många som hört av sig om pensionerna. Det är inte lätt att förstå papperet som gått ut, säger Bo Jönsson på Försäkringskassan i Kristianstad.

Beskedet kan i undantagsfall innebära att pensionären får mindre pengar än förra året, om inte den enskildes pension är väldigt liten redan från början. Bo Jönsson förklarar varför:

Annons

– Fram till 2002 fanns gamla systemet med folkpension, ATP och eventuellt lite tjänstepension. Försäkringskassan drog skatt efter en särskild pensionärstabell. Då fick pensionären också automatiskt ett särskilt grundavdrag på sin deklaration, utöver det vanliga grundavdraget, om inkomsterna var förhållandevis låga. 1 januari 2003 började nya systemet med en garantipension. Samtidigt som det särskilda grundavdraget togs bort höjdes i stället den allmänna pensionen.

– När vi räknade fram nya pensionen för förra året gick vi på uppgifter från riksskatteverket. I beslutet som gick ut i december 2002 fanns inte uppgifter om eventuell tjänstepension med. Men fanns det sådana uppgifter räknades de med av oss ändå. Inför detta året (deklarationen 2003, tjänstepensionen 2002) har RFV (riksförsäkringsverket) angett summan, och gör det rimligtvis i fortsättningen också, fortsätter Bo Jönsson.

Han uppmanar pensionärer att kontakta försäkringskassan om summan i beskedet av någon anledning inte stämmer.

Han förklarar vidare att pensionen även påverkas av eventuella bostadstillägg, en inkomstprövad förmån. Om bostadstillägg är beviljat kommer separat besked om detta från Försäkringskassan.

Gunilla Ingels

Fakta

Tjänstepensionen kan göra att garantipensionen sjunker. Den totala pensionen kan dock öka ändå, med hänsyn till att den räknas upp efter nytt index.

Ogifta personer födda 1937 eller tidigare får inte mindre än 7144 kronor i pension, gifta 6365 kronor. För personer födda 1938 eller senare är beloppet lägre - 6976 kronor respektive 6223 kronor (ogift).

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons