Annons

Förslag som slår mot småföretag

Varje årsskifte brukar ett antal nya lagar träda i kraft, inte minst nya skatteregler som påverkar företagare. I år har det varit tunnsått med nya förordningar. Diskussionerna i näringslivet rör i stället förslaget om de nya 3:12-reglerna.
Anders Månsson
Kristianstad • Publicerad 7 januari 2017
"Förslaget i utredningen har skapat en oro hos företagare. Det är också något som går stick i stäv med snacket om att underlätta och förenkla för företagen", säger Martin Bendz på PwC i Kristianstad.
"Förslaget i utredningen har skapat en oro hos företagare. Det är också något som går stick i stäv med snacket om att underlätta och förenkla för företagen", säger Martin Bendz på PwC i Kristianstad.

– Om förslaget går igenom riskerar det att slå väldigt hårt mot ägarna till de mindre företagen med 1–20 anställda, precis den typen av företag vi har gott om här i Kristianstad, säger Martin Bendz, revisor och partner i PwC, Kristianstad.

3:12-reglerna rör bland annat beskattningen av utdelning i bolag, alltså pengar som kan delas ut till ägarna av bolaget utöver lön. Tidigare har skattereglerna inneburit att utdelningen beskattas med 20 procent upp till ett visst gränsbelopp (över det beloppet beskattas pengarna som vanlig lön, det vill säga mycket högre skatt).

Annons

Gränsbeloppet kan beräknas på två sätt: Antingen genom en schablonregel baserad på basbelopp som innebär att ungefär 160 000 kronor om året kan delas ut med 20 procents skatt, eller genom hälften av den totala lönesumman i bolaget. (Om ett bolag har 100 anställda med en total lönekostnad på 30 miljoner för bolaget blir alltså gränsbeloppet 15 miljoner).

– Ett system som varit förmånligt för ägare till bolag med många anställda, konstaterar Anders Månsson, skattejurist på PwC i Kristianstad.

I det nya förslaget, som nu ligger ute på remiss, sänks schablongränsen till drygt 100 000 kronor. Skatten på utdelningen höjs till 25 procent. Med andra ord: Ett förslag till förändring som slår hårdast mot de minsta företagarna.

– De kan ta ut mindre i kapitalbeskattad utdelning och får betala en högre skattesats på utdelningen, konstaterar Martin Bendz.

Vad kan konsekvenserna bli i realiteten om det nuvarande förslaget klubbas i riksdagen, och genomförs från årsskiftet 2018?

– I dag flyttar många in kapital i Sverige, vi har ett positivt skatteklimat i många avseenden. Risken i förlängningen kan bland annat bli att de som står i begrepp att starta företag, som kanske inte är så geografiskt bundna med sin verksamhet helt enkelt väljer att starta företaget utomlands, konstaterar Anders Månsson.

Redan nu har 3:12-förslaget mött skarp kritik från näringslivet. Remisstiden går ut den 10 februari, och först därefter kan det bli aktuellt med skarpa lagförslag och ett politiskt beslut.

– Förslaget i utredningen har skapat en oro hos företagare. Det är också något som går stick i stäv med snacket om att underlätta och förenkla för företagen, konstaterar Martin Bendz.

De förändringar på skatteområdet som trädde i kraft 1 januari 2017 har däremot varit små, och rör exempelvis skattereduktion för reparation av vitvaror, sänkt reklamskatt med en halv procent och sänkt moms för cykelreparationer.

Det som möjligtvis skapat ett visst missnöje är att avdragsrätten vid inkomstbeskattningen gällande representation tas bort, samtidigt som företagen får en utökad avdragsrätt för moms när det gäller förtäring. En representationsmiddag blir därmed dyrare.

"I dag flyttar många in kapital i Sverige, vi har ett positivt skatteklimat i många avseenden. Risken i förlängningen kan bland annat bli att de som står i begrepp att starta företag, som kanske inte är så geografiskt bundna med sin verksamhet helt enkelt väljer att starta företaget utomlands."

Skattejurist, PwC i Kristianstad

Cecilia IsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons