Annons

Förtroendevalda höjde sina ersättningar

Igår kväll kallades kommunfullmäktige till årets första sammanträde. Ledamöternas egna arvoden stod på tapeten. Trots att alla argument redan tidigare var kända, blev det en lång och het debatt.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001

Kommunstyrelsen, med ordförande Bo Kristiansson (s) i spetsen, höll fast vid åsikten att ingen ska behöva förlora på att ta ett politiskt uppdrag. Det menar Ulrika Tollgren (s) att hon gör.

– Jag arbetar deltid som vårdbiträde på Tollaregården i Arkelstorp. När jag är borta fem timmar från mitt arbete för att gå på ett sammanträde förlorar jag 580 kronor i lön. Ersättningen för det politiska uppdraget är inte mer än 380 kronor. Alltså förlorar jag 200 kronor. Det kan hända fyra gånger i månaden, oräknat pensions- och semesterersättning.

Annons

Ulrika Tollgrens slutsats är att demokrati är viktigt, men att det inte mättar när man, som hon, har fyra barn. För att undvika att någon förlorar på ett förtroendeuppdrag har kommunstyrelsen föreslagit att maxtaket på 95 kronor i timmen som ersättning för förlorad arbetsinkomst ska slopas. Var och en ska få den ersättning som motsvarar deras inkomstbortfall. Det förslaget motsade sig vänsterpartiet.

– Ingen ska direkt förlora på att engagera sig politiskt, men det måste finnas gränser, hävdade vänsterns gruppledare Britt-Marie Pettersson.

Hon propagerade på ett tak på max 115 kronor/timme.

– Det motsvarar en månadslön på 19 000 kronor. Det är det inte många barnskötare och förskollärare som har. Därför är 115 kronor tillräckligt, sa Britt-Marie Pettersson. Gunnel Norrö, som hoppat av miljöpartiet och numera sitter som politisk vilde i fullmäktige, menade att frågan inte borde diskuteras överhuvudtaget.

– Medborgarna är våra arbetsgivare. Jag har aldrig hört dem säga att vi politiker bör ha högre arvoden. Vi ska följa deras önskan och låta arvodena vara som de är.

Barbro Kärrstrand (fp) och Ingrid Karlsson (c) är i grunden positiva till att arvodena höjs.

Däremot sa de sig vara starkt kritiska mot idén att göra en engångsuppräkning på sju procent utöver den årliga uppräkningen. Enligt personalkontorets beräkningar motsvarar den sjuprocentiga höjningen de kommunalanställdas löneökning under mandatperioden. – Jag har aldrig varit med om att man i efterhand räknat upp en ersättning. Därför kan jag inte förstå hur någon kan föreslå att vi politiker ska behandlas annorlunda, sa Barbro Kärrstrand.

Odd Skyllberg (s) menade däremot att det är mycket vanligt med nivåhöjningar vid fackliga förhandlingar. Han beskyllde Kärrstrand för att vara populist.

– Du försöker skaffa dig poänger genom att säga nej här i fullmäktige, men i själva verket hoppas på att förslaget ska gå igenom så att du kan få del av förmånerna själv, sa han och riktade sig till Kärrstrand. När de hätska rösterna tystnat, manade fullmäktiges ordförande politikerna att enas. Det var lättare sagt än gjort. Några ledamöter inte ville ta något beslut alls, utan återremittera frågan till personalkontoret. Andra var oense om vilket förslag som verkligen stod emot det som personalkontoret författat och kommunstyrelsen ställt sig bakom.

Följden blev att politikerna fick höja sina röster i muntliga voteringar gång på gång under kvällens sena timmar. När alla röster var räknade visade det sig dock att kommunstyrelsen fått gehör för sitt förslag.

Annons

Politikernas arvodena ska följa löneutveckling i kommunen.

Dessutom görs en engångsuppräkning av ersättningen. Den ska ses som kompensation för att politikernas ersättningar legat still sedan 1992.

Vänsterpartiet, miljöpartiet, folkpartiet, centern och sjöbopartiet motsade sig beslutet. Vilden Gunnel Norrö avstod från att rösta.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons