Annons

Framtidens Kristianstad byggs i Minecraft

En kopia av Kristianstad har byggts i datorspelet Minecraft. På torsdag ska 27 spelare släppas lösa i spelvärden för att bygga framtidens Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 16 september 2014
Foto: 
En lite kantigare kopia av Kristianstad finns nu i Minecraft. Bilderna kommer från en prototyp, och den färdiga versionen är mer detaljerad.
En lite kantigare kopia av Kristianstad finns nu i Minecraft. Bilderna kommer från en prototyp, och den färdiga versionen är mer detaljerad.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Det är en konsultfirma som har konstruerat delar av Kristianstad i spelet Minecraft med hjälp av stadsbyggnadskontorets kartdata. Spelet tillåter spelarna att bygga och bygga om virtuella världar med hjälp av kvadratiska block. Lite som ett Lego för den digitala generationen.

På torsdag öppnar det nya, lite kantigare, Kristianstad för de 27 ungdomar som anmält sig. David Svantesson är lantmätare på Kristianstads kommun, och projektledare för Blockstad400 som projektet heter. För honom handlar det om att få ungdomar intresserade av stadsbyggnad.

Annons

– Det är ju ett intressant spel, det är väldigt fritt vad man kan göra. Man kan få utlopp för sin kreativitet, säger David Svantesson, som lite skyggt erkänner att även om projektet är riktat till ungdomar så är det inte otänkbart att han själv skulle spela lite utanför arbetstiden.

– Det kan nog hända.

Stadsbyggnadschefen Anders Siversson hoppas också att kommunen ska kunna använda spelvärden som inspiration, bland annat för hur man ska utveckla kvarteret Vilan.

– Även om det inte går att bygga precis som de här byggnaderna som de bygger i spelet så kan vi ju ändå använda idéer och inspiration.

När de genomförde ett liknande projekt i Danmark fick de stora problem med att folk envisades med att spränga bort delar av det digitala Danmark. Är du orolig för något sånt?

– Det är ju en skrämmande tanke. Men det är ju mycket möjligheter i Minecraft, man kan både bygga och riva och vi vill absolut inte styra i det där, även om någon vill riva rådhuset.

Tor Gasslander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons