Annons

Fridolin berättade om sin resa

Kristianstad • Publicerad 9 januari 2004
Ett drygt 20-tal personer kom till Ebenesersalen i går kväll för att lyssna på riksdagsledamot Gustav Fridolin på hemmaplan. Bild: Per Rosenqvist
Ett drygt 20-tal personer kom till Ebenesersalen i går kväll för att lyssna på riksdagsledamot Gustav Fridolin på hemmaplan. Bild: Per RosenqvistFoto: 

Genom att dag för dag beskriva de människor han mötte under sin resa målar riksdagsledamot Gustav Fridolin (mp) upp sin bild av situationen på Västbanken. Ett 20-tal åhörare har kommit till Ebenesersalen i Hässleholm denna torsdagskväll för att lyssna på honom på hemmaplan.

– Det är skönt att vara i Hässleholm. Skönt att vara i Sverige, säger han och förklarar att han nu reser runt i landet för att på något sätt ändå fortsätta den resa som abrupt slutade i israeliskt häkte på nyårsaftonen.

Annons

Det faktum att han greps i samband med en demonstration mot den mur som Israel bygger mot Västbanken är välkänt, men den unge riksdagsmannen vill berätta mer. Han vill berätta om de känslor han mött hos människor på båda sidor den ännu inte färdigbyggda muren.

– När det finns förtryck drabbas alla av det. Det är ingen som mår bra, inte heller de som utför förtryckarnas order, säger han.

Hans resa gick främst längs den palestinska sidan av muren, kantad av fattigdom och desperation hos människor som – berättar han – i många fall blivit avskurna från sitt land, sina vänner och sina vardagliga sysslor.

Gång på gång understryker han vikten av internationell närvaro i området. Om inte annat för att som han själv väcka uppmärksamhet och rikta allas blickar på konflikten.

– På planet hem mötte jag ett israeliskt par. De kände igen mig från Jerusalem Post och mannen kom fram och frågade mig om jag även besökt israeliska fredsorganisationer. Jag sa ja, och då tryckte han min hand och tackade mig. Han sa "då kanske du förstår", beskriver Fridolin och fortsätter:

– Paret berättade att de inte tidigare känt till att alla regeringar i EU:s länder fördömer murbygget. I samband med att jag greps stod det även i tidningarna i Israel, och om jag bidragit till det var det värt att sitta en natt i fängelse.

Eva Emmelin

Läs mer om Gustav Fridolin i vår Lördagsintervju i morgon.

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons