Annons

Fullbokade flyg på Everöd

Klockan är två på eftermiddagen och det är dagen innan julafton. Det är lugnt och stilla på Everöds flygplats.
Kristianstad • Publicerad 24 december 2002
Familjen Gustafsson hämtas av morfar. Eftersom de är två vuxna och två barn bokades resan redan i början av november.
Familjen Gustafsson hämtas av morfar. Eftersom de är två vuxna och två barn bokades resan redan i början av november.Foto: 
Familjen Aspnäs från Åhus firar jul med mor- och farföräldrar i Piteå. På programmet står bland annat det omtalade ishotellet i Jukkasjärvi och en tur till Tomteland i Finland. Julia Aspnäs håller hunden Asta som också får följa med.BILD: LASSE OTTOSSON
Familjen Aspnäs från Åhus firar jul med mor- och farföräldrar i Piteå. På programmet står bland annat det omtalade ishotellet i Jukkasjärvi och en tur till Tomteland i Finland. Julia Aspnäs håller hunden Asta som också får följa med.BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 
Jeppe Jeppsson från Sölvesborg väntar på sin dotter som kommer från Stockholm.
Jeppe Jeppsson från Sölvesborg väntar på sin dotter som kommer från Stockholm.Foto: 

Ett tiotal resenärer väntar på sina anhöriga som skall komma med Skyways plan från Stockholm. Att det är dagen före dopparedagen märks inte nämnvärt av, förutom på de traditionsenliga ljusstakarna och julstjärnorna i fönstren. När klockan närmar sig halv tre händer något. Mor- och farföräldrar, föräldrar, syskon, fruar och män trängs plötsligt i ankomsthallen dit deras anhöriga kommit för att hämta sitt bagage. Planet som landar halv tre är sedan länge fullbokat, liksom de tre andra avgångar Skyways har dagen före dopparedagen. Malmö Aviation som även de flyger från Everöd har också ett stort antal bokningar under julhelgen. Det går endast att få tag på någon enstaka biljett mellan Stockholm och Everöd. Att resa under julhelgen är för många ett måste om man vill fira jul med nära och kära. Det gäller att vara ute i god tid, annars kan en enkel biljett hem till Kristianstad från Stockholm kosta omkring 2000 kronor uppger bokningspersonalen på Skyways. De sista biljetterna är de dyraste. De flesta av resenärerna har bokat sin resa för mer än en månad sedan. Många är de som vill komma hem till Skåne för att fira jul. För studenter och ungdomar under 26 är Stand by platser är inte att tala om. Till Stockholm är det däremot några platser kvar. Linda Olsson, flygvärdinna på Skyways menar att resenärerna trots fullbeläggning och alla julens måsten inte är speciellt stressade. –  Det kan snarare vara tvärtom. På vardagarna är det fler affärsresenärer som reser, det känns faktiskt som om de är mer stressade än de privatresenärer som reser hem över julen. Julvistelsen hemma verkar dock inte vara alltför lång. Från och med den 26:e och några dagar framåt är det nästintill fullbokat från Kristianstad till Stockholm med Skyways. Det är dock inte alla som väljer att fira jul i Skåne. Familjen Aspnäs skall fira jul tillsammans med mor- och farföräldrar i Piteå. Med sig har de hunden Asta som skall på sitt livs första flygfärd. De flyger från Everöd till Arlanda, där de gör ett byte till Skellefteå. Biljetterna bokades redan för tre månader sedan. Julhelgen är resandets helg. Att vara nära sina vänner och sin familj är för många odiskutabelt. Men för den som inte vill betala ett alltför högt pris gäller det att vara ute i så god tid som möjligt. Ulrika Larsen 044-185500 ulrika.larsen@kristianstadsbladet.se

Everöd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons