Annons

Fullt upp inför kungligt besök

På tisdag dras riktlinjerna upp för det kungliga besöket i Kristianstad och dess Vattenrike måndagen den 10 maj 2004.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2004

Kung Carl XVI Gustaf kommer att äta lunch och sedan tillbringa eftermiddagen i Kristianstad.

– Vi har fått ett ramprogram och ska nu i detalj jobba fram ett förslag som fyller detta, säger Heléne Svensson, kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Hon ser med stor glädje fram emot att Kristianstad står värd för det kungliga besöket.

– Väldigt trevligt. Kungahuset har ett stort symboliskt värde.

Hon vet i dagsläget inte om Kristianstadsborna kommer att ha möjligheten att se kungen på närmare håll. På frågan om på vems initiativ det kungliga besöket sker säger Heléne Svensson:

– Landshövding Bengt Holgersson, som är mycket insatt i Kristianstads Vattenrike och har ett stort engagemang för detta och för Kristianstad.

Huvudpunkten den 10 maj är Vattenriket och arbetet med att etablera ett biosfärområde enligt UNESCO:s modell.

– Jag vill helst ge kungen en fysisk upplevelse av området, från landsidan och från sjösidan, samt att han får träffa de lokala lantbrukare som bär upp kulturarvet i detta internationellt värdefulla område, säger Sven-Erik Magnusson, ekomuseichef och koordinator för biosfärarbetet.

Världsnaturfonden har ett mångårigt engagemang i Kristianstads Vattenrike. Kung Carl XVI Gustaf, som är ordförande i Världsnaturfonden WWFs förtroenderåd, kommer på förmiddagen innan besöket i Kristianstad att inviga Näsbyholmssjön, ett annat unikt miljöprojekt där Sydskånes näst största sjö som torrlades på 1800-talet återställts.

Birgitta Mattisson

044 - 18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons