Annons

Fyra av tio bönder lider stor foderbrist – tvingas slakta sina kor

Mer än hälften av spannmålsskörden har torkat bort i sommarhettan. Peter Nilsson på Nöbbelövs ekologiska tvingas nu slakta en fjärdedel av sina mjölkkor.
Nöbbelöv • Publicerad 13 september 2018
Peter Nilsson på Nöbbelövs ekologiska räknar med att två femtedelar av det foder han behöver för vintern kommer att saknas när fjärdeskörden tagits.
Peter Nilsson på Nöbbelövs ekologiska räknar med att två femtedelar av det foder han behöver för vintern kommer att saknas när fjärdeskörden tagits.Foto: Tommy Svensson

Fyra av tio bönder har svår foderbrist inför vintern. Det uppger 48 procent av landets bönder, enligt en enkätundersökning från LRF. Var tredje bonde funderar nu på att minska antalet djur.

Peter Nilsson på Nöbbelövs ekologiska, har redan tagit beslutet. Av hans 135 mjölkkor kommer han tvingas slakta 35. Orsaken är foderbrist.

Annons

– Hade det varit ett normalår hade jag nog kunnat ligga på 135 djur. Men att stå här i januari eller mars utan foder går inte. Det måste lösas nu. Det känns tråkigt att det ska vara så, men alldeles för pressande att inte veta, säger Peter Nilsson.

Han står på gårdsplanen och blickar in i en tom silo. Vid den här tiden på året borde både den och silon intill vara full med hö.

Men sommarens torka har slagit hårt mot foderförsörjningen. 91 procent av de drygt 4 000 svarande bönderna i LRF:s enkät uppger att skördenivån ligger under 75 procent av normalskörd. För 50 procent av de svarande bönderna handlar det om mer än en halvering.

På Nöbbelövs ekologiska räknar Peter Nilsson med att två femtedelar av fodret han behöver för vintern kommer att saknas efter att han tagit fjärdeskörden. Det innebär att han står utan 440 ton ensilage. Att köpa in det utifrån är inte ett alternativ.

– Det blir för dyrt att köpa, det måste vi kunna producera på gården.

Trots hopp om en god fjärdeskörd kommer Peter Nilsson behöva slakta 35 av sina kor i höst.
Trots hopp om en god fjärdeskörd kommer Peter Nilsson behöva slakta 35 av sina kor i höst.Foto: Tommy Svensson

Ingela Löfquist, rådgivare på Hushållningssällskapet i Kristianstad, har aldrig varit med om något liknande.

– Det har varit helt otroligt jobbigt för många. Just det här att man inte vet om man har foder, det blir en stor mental press. Och ekonomiskt sett kommer det slå hårt mot många, man köper kanske vallfoder som är dubbelt så dyrt som normalt, säger hon.

Nu står mångas hopp till den sista vallskörden, som ser ut att kunna bli god.

– Om vädret håller i sig och vi får varmt en månad till kan det bli en hygglig vallskörd. Men den tillväxt som skulle varit i somras när det var så torrt, får vi inte nu, det är för korta dagar, säger hon.

Trots hopp om en god fjärdeskörd känner Peter Nilsson oro för ekonomin. Under normala omständigheter brukar gården köpa in en liten mängd kraftfoder, för runt 200 000 kronor. I år blir kraftfoderinköpet betydligt större, och dessutom en dyr historia.

Annons

– Det är möjligt att jag får köpa in kraftfoder för en och en halv miljon, säger han.

Dessutom är runt 50 av gårdens kvigor dräktiga. Flera av dem kommer att slaktas, både innan och efter kalvning. De som i normala fall köper kalvarna har inte heller något foder, säger Peter Nilsson.

– De båda som normalt köper mina tjurkalvar kan inte ta emot dem.

Fyra av tio bönder har svår foderbrist inför vintern, visar en enkätundersökning från LRF.
Fyra av tio bönder har svår foderbrist inför vintern, visar en enkätundersökning från LRF.Foto: Tommy Svensson
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons