Annons

Gården är salmonellafri

Jordbruksverket har nu släppt den spärrförklaring som var riktad mot en gård i Kristianstad, efter att en gris med salmonella upptäcktes vid slakt.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2009

Gården anses vara salmonellafri och får åter handla med djur och leverera till slakt.

– Vi har provtagit hela gården men inte hittat några fall. Därför har vi släppt spärrförklaringen, säger Elöd Szantos på Jordbruksverket.

Annons

– Det är ganska normalt när man hittar salmonella vid slakt, att just en gris kan visa spår men inte resten av gårdens djur. På svinsidan är det så i över hälften av fallen.

Orsaken är att det finns så många andra smittvägar där en gris kan få i sig bakterierna, exempelvis under transport eller genom fåglar. Salmonella är bakterier som finns fritt i naturen.

– Även om man hittar spår i en lymfknuta, som i det här fallet, är det inte säkert att sjukdom hunnit utvecklas så att grisen får ut det i avföringen och smittar andra. Det ska till en viss dos också för att vara smittsamt.

Gården i Kristianstad har 55 suggor som föder kultingar till slakt.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons