Gemenskapen mellan raderna

I en talldunge som nås via slingrande vägar över åkrarna står ett hundratal bilar parkerade i kvällssolen. I varje bil sitter minst en men oftast flera personer i tyst koncentration. Det är precis som det har varit varje sommartisdag sedan 1994.
Kristianstad • Publicerad 25 juni 2014
Mona Larsson, kusinbarnet Daniel och hunden Cliffen har valt att sitta i solen utanför bilen.
Mona Larsson, kusinbarnet Daniel och hunden Cliffen har valt att sitta i solen utanför bilen.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Mikael Gustavsson vill inte använda bilens tuta. Han berättar om en olycka i Bromölla där en spelare i bingoivern slog på tändningen för att kunna tuta. Men växeln låg i, bilen skenade och körde på en annan spelare som skadades och fick vårdas på sjukhus.
Mikael Gustavsson vill inte använda bilens tuta. Han berättar om en olycka i Bromölla där en spelare i bingoivern slog på tändningen för att kunna tuta. Men växeln låg i, bilen skenade och körde på en annan spelare som skadades och fick vårdas på sjukhus.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Elsa Karlsson blir en av två vinnare som får dela på 500 kronor i en av dagens många spelomgångar. Kontrollant Martin Nilsson kollar att hennes bricka stämmer.
Elsa Karlsson blir en av två vinnare som får dela på 500 kronor i en av dagens många spelomgångar. Kontrollant Martin Nilsson kollar att hennes bricka stämmer.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Funktionären Bertil Hansson tror att en del av succén med bilbingo är att besökarna kan ta sig en rök under spelets gång.
Funktionären Bertil Hansson tror att en del av succén med bilbingo är att besökarna kan ta sig en rök under spelets gång.Foto: Foto: Bosse Nilsson
”Hallå, hör ni mig?” hörs en röst från högtalarna på klubbhuset. Frågan besvaras med en kakafoni av biltutor innan bingoutroparen Torsten Edwardsson kör igång kvällens bilbingo.
”Hallå, hör ni mig?” hörs en röst från högtalarna på klubbhuset. Frågan besvaras med en kakafoni av biltutor innan bingoutroparen Torsten Edwardsson kör igång kvällens bilbingo.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Gunnel och Gunnar Nordqvist har gjort det bekvämt för sig i bilen. I pausen plockar Gunnel fram sitt korsord i stället för att mingla vid korvkiosken.
Gunnel och Gunnar Nordqvist har gjort det bekvämt för sig i bilen. I pausen plockar Gunnel fram sitt korsord i stället för att mingla vid korvkiosken.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Många av spelarna återkommer varje vecka under sommaren och vet exakt vad som behövs för en perfekt bingokväll.
Många av spelarna återkommer varje vecka under sommaren och vet exakt vad som behövs för en perfekt bingokväll.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Bertil Hansson är kontrollant. Varje gång en tuta går av ute på fotbollsplanen springer han eller en av hans kollegor fram och kollar att siffrorna stämmer. Det gör de för det mesta och vinsten delas ut direkt.

Snittet ligger runt 300 personer varje vecka men i dag är det färre enligt Bertil.

– Det är den 17:e i dag så pensionerna har inte kommit än, säger han.

Åldern på ansiktena som skymtar i bilfönstren skiftar. Många är pensionärer men i ett par av bilarna sitter flera generationer samlade med chipspåsar, kaffetermos och läskflaskor.

I en svart Volvo av äldre modell sitter Mikael Gustavsson med fem bingo-brickor framför sig. Det ser stressigt ut men Mikael säger att han skulle kunna spela på ännu fler. Han har spelat bingo i 35 år. Första gången var han sju år och hade följt med sina föräldrar. Periodvis har han spelat varje dag men nu för tiden hinner han inte lika ofta.

– Sedan jag började med bowling har jag dragit ner på bingon.

För Mikael är bowling den fysiska motionen medan bingon står för den mentala avslappningen.

Han har vunnit stort ett par gånger. Som mest 10 000 kronor men det kostar en del också. Varje block med spelbrickor kostar 40 kronor. I varje block finns sex spelomgångar och de flesta spelarna har minst tre eller fyra block igång samtidigt.

En del kör långt för att spela. Gunnel och Gunnar Nordqvist till exempel. De bor i Tyringe och spelar bilbingo tre dagar i veckan på olika ställen i Skåne.

När de flesta andra spelare minglar vid korvkiosken under pausen sitter Gunnel och Gunnar kvar i sin bil.

– Vi kommer direkt från kolonilotten och har jord under naglarna så vi stannar här, säger Gunnel.

Det går oftast många veckor mellan vinsterna berättar hon och menar att just hon och Gunnar har otur. Hon och flera andra på kvällens bilbingo verkar överens om att det ofta är samma personer som vinner.

– Det är nog medfödd tur, säger hon.

Men har man otur i spel sägs man ha tur i kärlek och det verkar stämma på Gunnar och Gunnel. De träffades nämligen i en bingohall. Det var för 30 år sedan i Hässleholm.

Och en gång har de i alla fall haft tur i spel också. Då vann de 10 000 kronor på Sommarlust i Kristianstad.

– Bingo i klubbstugan, ropar Torsten Edwardsson i högtalarna.

Det sitter folk där inne också, massor av folk. På hela övervåningen i det röda tegelhuset står bord uppställda bland klubbpokalerna. Det råder djup koncentration i lokalerna där spelarna sitter och duttar med sina märkpennor. När en tuta signalerar bingo kommer snacket igång för att genast tystna igen när bingoutroparen drar nästa siffra. Det är i pausen och innan dagens spel kommer igång som man umgås.

– Folk gör ner det här med bingo, tycker att det är lite banalt men det är en stor social gemenskap. Det är många här som aldrig kommer ut annars, säger Lena Holm som är här själv i dag men annars brukar spela med sin man.

Inne i omklädningsrummet på klubbhusets bottenvåning försöker en funktionär fixa en av högtalarna i hörnet. Här nere sitter några äldre damer som vill slippa trapporna upp till den stora samlingssalen på övervåningen.

– Säg åt honom att lugna ner sig, han kör fort så in i helvete, hojtar en av dem uppbragt.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Stina Rosén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.