Annons

Glassverksamhet köps upp

Åhus Glass köper Carlshamn Mejeris glassverksamhet. – Det här innebär att vi blir näst största aktör på den svenska glassmarknaden, säger vd-n Christer Losell.
Kristianstad • Publicerad 21 december 2002

Åhus Glass, som numer ägs av Ingman Foods i Finland, ska köpa hela glassverksamheten från Carlshamn Mejeri, som ägs av Raisio i Finland. – Affären är tänkt att slutföras i januari, Men vi har kommit överens om att inte släppa allt för många detaljer, säger Åhus Glass vd Christer Losell. Därmed blir heller inte köpesumman offentlig. Men köpet innebär att det lilla glassbolaget i Åhus plötsligt blir den näst största aktören på den svenska glassmarknaden, enbart slaget av giganten GB Glass. Trea kommer Triumfglass att bli. Carlshamns glass omsatte förra året cirka 135 miljoner kronor, och ligger på en volym om ungefär 16 miljoner liter. – De är tre gånger så stora som oss, säger Losell vars företag i fjol omsatte 97 miljoner och tillverkade fem miljoner liter glass. – Den här affären hade aldrig kunnat göras om vi inte haft en så resursstark ägare som Ingman Foods. I det nya bolaget kommer Åhus Glass att ha 20 procent av den svenska marknaden – en andel som de naturligtvis vill utöka. – Jag tror att det kommer flera fördelar av att man blir tvåa, och att det även blir lättare att växa då. Dessutom passar vi bra ihop, Carlshamns är stora på paketglass och till den traditionella handeln, vi är stora på stycksaker och lyxglass. Meningen är att de båda varumärkena ska finnas kvar. Inledningsvis ska även produktionen av Carlshamns glass vara kvar i Blekinge. – Men successivt kommer vi att föra över produktionen från Karlshamn. Vi vet inte hur länge vi kan tillverka glass där. Men han vill inte svara på om mejeriets glassfabrik och lokaler ingår i köpet, eller om Åhus Glass bara får hyra in sig där så länge. – Vi är överens om att inte släppa några detaljer. Losell säger också att detta kommer medföra fler arbetstillfällen i Åhus, eftersom det kommer att ske en tillväxt där. – Den här affären är bra för oss, den är bra för Carlshamn Mejeri och den är bra för Åhus. Det kommer att bli ett riktigt lyft för oss. Men hur många jobb det blir framöver, det kan jag inte säga i nuläget. Men det är redan klart att Åhus Glass i och med köpet kommer att behöva bygga upp en rikstäckande säljorganisation –något som saknas idag. Även marknadsföringssidan av de två varumärkena kan komma att stärkas. Clifford Johansen 044-18 56 40 clifford.johansen@kristianstadsbladet.se Fakta Carlshamn mejeri Carlshamn Mejeri AB är en del av Raisio Nutrition Limited, ett dotterbolag till finländska Raisiokoncernen, som även har livsmedel, foder och maltaffärsområden. Omsättningen var 2001 4,16 miljarder kronor, och antalet anställda cirka 1400. Ingman Foods Oy AB är ett finländskt, privatägt mejeriföretag. 2001 omsatte det 2,23 miljarder kronor och hade 750 anställda.

ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons