Annons

Glesa tullkontroller i Åhus hamn

Ökad och skärpt gränskontroll från Tullverkets sida. Det skulle bli följden av Jordbruksverkets beslut att förbjuda all införsel av kött och mejeriprodukter på grund av smittorisken för mul- och klövsjuka. Men det tycks man inte kunna leva upp till. –Nej, det är svårt. De personella resurserna räcker inte till, konstaterar Thomas Johansson, tullinspektör från Helsingborg.
Kristianstad • Publicerad 3 april 2001

Igår var han och kollegan Rolf Johansson på Åhusbesök. Inte för att kontrollera vad som fanns ombord på bilarna som ankom med Litauenfärjan, utan för att sköta pappersexercisen. –Numera är det ju Helsingborg, med 125 tullare, som sköter kontrollen i bland annat Åhus och Everöd. Normalt är vi fyra inspektörer på dessa platser som har till uppgift att kolla vad de resande har med sig. Igår var vi bara två – av olika anledningar – varför det var fritt för lastbilschaufförerna att köra igenom. Vi kom ju hit bara för att sköta tullklareringen, konstaterade Thomas Johansson.

–Men, men. På torsdag lär vi vara full styrka och då kan vi kanske leva upp till målsättningen. Ta dock det hela med reservation. Omprioriteringar och sjukdomar kan ju hända, så osvuret är bäst, tillägger han.

Annons

Personalen på Tullen har fått i uppdrag att stoppa all införsel av kött och mejeriprodukter. På pappret är det så men ingalunda i verkligheten.

–Många som kommer hit slinker säkert igenom kontrollen. Vi kan ju liksom inte stoppa allt. Och våra resurser räcker inte till även om vi blivit lovade att polis och militär skall vara med i kontrollverksamheten, säger Thomas Johansson. Det har till och med gått så långt att Tullens kontorsanställda har fått ikläda sig rollen som tullare.

–Det känns ibland som en hopplös uppgift. Vi måste lita till människors ärlighet och hoppas på att de är insatta i problemen och anmäler på frivillig väg. Information sprids ju vid gränsstationerna, där det finns uppsatta skyltar både på svenska och utrikiska.

–Kommer någon och berättar att det finns kött eller margarinprodukter i bagaget så får vi naturligtvis hjälpa till och förstöra grejorna, förklarar Thomas Johansson.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons