Annons

Gymnasiebesked efter påsklovet

Efter påsklovet får niorna ett preliminärt besked om vilket gymnasieprogram de kommit in på. –Totalt sett handlar det om en minskning i antalet sökande till teoretiska utbildningar. Mest bekymmersamt är det på den naturvetenskapliga sidan, säger Barbro Georgson, intagningsansvarig i kommunen.
Kristianstad • Publicerad 11 april 2001

Samhällsprogrammet, frisörutbildningen och medieprogrammet fortsätter att vara populära och byggprogrammet är på frammarsch.

I januari gjorde kommunens drygt 900 nior valet till gymnasiet. När de kommer tillbaka till skolan från påsklovet väntar ett preliminärt besked om var de intagits. Knappt åtta av tio har kommit in på sitt förstahandsval.

Annons

Frisörutbildningen och medieprogrammet kräver högst betyg, 235 respektive 215 poäng.

Flest sökande har samhällsvetenskapsprogrammet. 289 nior vill i första hand läsa det till hösten. Här finns också flest utbildningsplatser, 300. Intresset för naturvetenskap och teknik vacklar däremot. Antalet elever som sökt naturvetenskapsprogrammet i första hand har minskat med ett 30-tal, från 150 till 120 sökande.

Samma tendens märks på det nystartade teknikprogrammet. Här har intagningsenheten fått 32 sökande mot nästan dubbelt så många förra året.

–En förklaring kan vara att eleverna har sökt sig till elprogrammet i stället. Här ser vi en ökning med ett tiotal personer sedan i fjol, säger Barbro Georgson.

En stor förändring från i fjol står byggprogrammet för. Mer än dubbelt så många, 90 personer, har sökt sig hit. Ökningen kan bero på att arbetsmarknaden ljusnat på senare tid.

–Dessutom har byggbranschen varit ute och marknadsfört sig på olika sätt, säger Barbro Georgson.

Hon understryker att beskedet bara är ett preliminärt resultat grundat på betyget från höstterminen. –I den preliminära intagningen har alla inkomna ansökningar prövats, också de som inte nått betyget godkänt i matematik, svenska och engelska.

För att gå vidare till gymnasiet krävs godkänt i de här tre kärnämnena. När slutintaget görs kommer de som inte når upp till godkänt inte att prövas. På några program saknar ett stort antal sökande godkänt betyg i kärnämnena, ett sådant exempel är fordonsprogrammet.

Trots att intagningsenheten i denna första omgång inte tagit hänsyn till kravet på godkänt betyg var det femton procent av de sökande som inte kom in någonstans. Det finns att ändra i sin ursprungliga ansökan i ett så kallat omval.

asa.pearce

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons