Annons

Hallå där…

Kristianstad • Publicerad 26 april 2001

Magnus Irestedt,

hudläkare på centralsjukhuset i Kristianstad.

Annons

Vad tycker du om att danskarna plockat bort solkrämer på butikshyllorna efter cancerlarm?

– Egentligen vet jag inget om bakgrunden i det här fallet. Känslomässigt och spontant kan jag tycka att danskarna silar mygg och sväljer kameler. Man vet ju sedan tidigare att vi i Sverige är mindre riskbenägna än danskarna. Vi tycker att det är viktigt med regler och säkerhetsmarginaler, medan de är mera "easy going". Jag är förvånad. Men de måste ha på fötter. Jag ser med spänning fram emot vad!

Vad har du för tips till dem som inte vill ha vare sig malignt melanom eller annan cancer?

– Sola med ett enkelt knep. Gör som australiensarna och amerikanerna, gör "shadow-testet". Alltså: sola inte förrän skuggan är längre än du själv. Då är risken minimerad.

Gunilla Ingels

Fotnot: En schweizisk studie har visat att solkrämerna kan vara skadliga. Studien bygger på djurtester, och visar att UV-filtret i solkrämer kan orsaka bröstcancer och förstöra hormonbalansen hos barn.

De farliga ämnena är 4-metylbenzylidenkamfer, oktyl-metoxycinnamat och benzofenon. Dessa kemiska ämne finns i merparten av solkrämerna som säljs.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons