Annons

hallå där…

Kristianstad • Publicerad 31 januari 2001
Sven Palmkvist
Sven PalmkvistFoto: 

…Sven Palmkvist,

urmakare hos Torstensson Ur

Annons

Det sägs att ni skall hålla stängt den 6 februari. Varför?

–Över 200 butiker inom urbranschen går ut i endagsstrejk som en manifestation mot våldet och otryggheten som drabbar oss, anställda och våra affärer.

Vem ligger bakom manifestationen?

–Det är urfackhandeln i samverkan. Klockor är ett lovligt byte, och betingar höga priser bland kriminella. Myndigheterna, i form av tull, polis och rättsväseendet, tar inte problemet riktigt på allvar.

Försäkringsbolagen har också tröttnat?

–Flera uraffärer vägras idag försäkring på grund av att de drabbats av flera rån och inbrott. Premierna är numera skyhöga. Själv betalar vi mellan 10000 och 15000 kronor och skulle vi drabbas av inbrott så är självrisken mycket hög.

Har Torstensson drabbats av inbrott?

–Ja, vid fyra tillfällen, plus att man sparkat in rutan, En väktare såg händelsen och vem som gjorde det, anmälde till polisen men inget har hänt.

Känner de anställda oro?

–Definitivt. Många väljer att sluta eftersom deras rädsla att bli utsatt för rån och överfall är stor.

Annons

Jobbar ni hårt mot våldet?

–Ja, manifestationen är en av flera åtgärder som vidtas i kampen mot detta ökande problem. På eget initiativ och utan inblandning av myndigheter arbetar urbranschen med en databas över stulna klockor. Avsikten är att försvåra eftermarknaden för stulet gods. I praktiken skall det bli omöjligt att låta reparera en stulen dyrare klocka.

Lars Åström

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons