Annons

Hallå där... Lil Ljunggren Lönnberg

Kristianstad • Publicerad 25 januari 2004
Foto: 

I helgen har ni haft platsannonser om ny rektor i tidningarna. Var i processen med tillsättning av ny rektor befinner ni er?

– Det tillsattes en beredningsgrupp redan i gamla styrelsen. Utifrån deras arbete har vi tagit fram en kravprofil, som har förankrats i styrelsen och sedan gick vi ut med annonsen. Beredningsgruppen har förnyats och när ansökningstiden har gått ut 6 februari får vi göra en genomgång och se om vi har fått tillräckligt med intressanta personer.

Annons

Vad är det viktigaste kravet på en ny rektor?

– Utan att läsa innantill handlar det mycket om ledarskap, att kunna styra och leda en organisation och att ha förmåga att skapa ett kontaktnät, framförallt regionalt, men också nationellt och internationellt.

Vad betyder en rektor för högskolan?

– Väldigt mycket. Precis som i alla organisationer är en rektor den som ska leda utvecklingsarbetet. Det är fullständigt avgörande att det är en för det ändamålet bra person.

Posten har aldrig innehafts av en kvinna. Anlägger ni ett könsperspektiv vid tillsättningen?

– Ser man till alla högskolerektorer i landet så dominerar männen stort. Det är klart önskvärt att vi får kvinnor som söker. Sedan ska vi också titta på hur vi fördelar prorektor och vice rektor så att det blir en bra ledningsgrupp.

Förra veckans möte var ditt första som styrelseordförande för Högskolan Kristianstad. Har du kommit in i arbetet?

– Det är klart önskvärt att bli lite mer varm i kläderna. Det finns erfarna styrelseledamöter och andra på högskolan som hjälper mig. Jag har varit runt på institutionerna och träffat prefekter och försökt skaffa mig en bild.

Marcus Haraldsson

Namn:Lil Ljunggren Lönnberg

Annons

Bor:Lidingö

Aktuell:Ordförande för högskolestyrelsen i Kristianstad som tillsätter en ny rektor som börjar 1 januari 2005

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons