Annons

Han lämnar brandkåren efter 44 år

År 1959 steg han som ung bilmekaniker för första gången in i brandkårens lokal i Kristianstad. Där kom han att stanna, i nära 44 år har Birger Arvidsson arbetat för räddningstjänsten i Kristianstad. Och han ångrar inte en dag.
Kristianstad • Publicerad 20 december 2002
Efter 44 år lämnade brandinspektör Birger Arvidsson räddningstjänsten. Gert Friberg, ställföreträdande räddningschef höll i avtackningen.bild: ronnie smith
Efter 44 år lämnade brandinspektör Birger Arvidsson räddningstjänsten. Gert Friberg, ställföreträdande räddningschef höll i avtackningen.bild: ronnie smithFoto: 

–  Hade jag varit tjugo igen hade jag inte tvekat en sekund. Jag råder alla som är intresserade av yrket att prova. Få yrken är så omväxlande och givande. Det är sista dagen på jobbet för Birger Arvidsson. Rummet är tömt på sitt innehåll. Med nostalgi i blicken medger han att det känns konstigt, lite sorgligt på något sätt. Utanför förbereder hans kollegor middagen, det är trångt i korridorerna, många har samlats för att tacka av sina vän och kollega. Många är också de minnen tar han med sig därifrån. Ett av de starkaste var när han tillsammans med sina kollegor som ung brandman lyckades rädda två människor som hamnat i sjönöd. –  Det var december månad, minus tre grader och hård vind. Två män hade fastnat med sin båt, 300 meter utanför Åhus strand. Man försökte rädda dem via helikopter, men vinden var för hård. Vi tvingades vandra i, isen bröts sönder efterhand som vi gick, till slut hade vi vatten och is ända upp till bröstet. På den tiden fanns det heller ingen räddningsdräkt som finns att tillgå idag. Vi lyckades dock rädda de två stackarna, men höll själva på att domna bort. Vi fick åka raka vägen till sjukhuset för att få igång blodcirkulationen. Men han skulle inte vilja ta tillbaka någonting, inte en enda dag. Och badar, det gör han fortfarande. Varje onsdag träffas de, ett gäng före detta kollegor för att bada och prata gamla minnen. Ulrika Larsen 044-185500 nyheter@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons