Annons

Han valde äldreboende

Hemtjänst och vård i hemmet blir allt vanligare men för Edvin Lindell var valet inte så svårt. Han ville till äldreboendet Fjällbacka. Där slipper han att vara ensam.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2001
Tidsfördriv. Edvin Lindell har alltid ett pussel framme i tv-rummet. Det är bra om tiden blir lång.
Tidsfördriv. Edvin Lindell har alltid ett pussel framme i tv-rummet. Det är bra om tiden blir lång.Foto: 
Ett eget hem. Edvin Lindell har ett ombonat hem på Fjällbacka. Här trivs han bra och sanar inte alls det ordinarie hemmet. Där kände han sig mest ensam sedan hustrun gick bort. Bild: RONNIE SMITH
Ett eget hem. Edvin Lindell har ett ombonat hem på Fjällbacka. Här trivs han bra och sanar inte alls det ordinarie hemmet. Där kände han sig mest ensam sedan hustrun gick bort. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

När vi kommer till Fjällbacka spelar 87-årige Edvin Lindell julbingo i dagcentralen. Men han lämnar sina vänner för en stund eftersom han gärna vill visa hur han bor.

–Jag har det verkligen fint här, säger Edvin Lindell stolt när han visar in oss i lägenhet 17 och ber oss att sitta ner vid matbordet där det ligger en julduk och står en skål apelsiner. I fönstret hänger en julstjärna och på fönsterbrädet står en julblomma.

Annons

Här har han tillsammans med sina barn skapat ett hem med sina egna möbler och personliga tillhörigheter. Rummet är ganska stort med rymlig toalett och ett litet pentry.

–Så att jag kan koka kaffe och bjuda mina gäster. Trots att många av hans grannar är sämre har Edvin Lindell valt att bo på ett äldreboende. Här kan han få sällskap när han vill och slipper känna sig ensam som han har gjort hemma sedan hustrun gick bort. Om han blir sjuk vet han att det alltid finns någon nära till hands.

–Just nu mår jag ganska bra men jag var mycket sjukare när jag kom hit, säger han.

Han har jobbat på gjuteri och har stora problem med ena lungan. Tills för sex månader sedan bodde han hemma men det blev allt svårare att klara sig, trots hemtjänst. Efter att ha vårdats på sjukhus kom han till Fjällbacka.

–Det är inte alls samma sak med hemhjälp. De bara kommer och sen försvinner de lika snabbt igen. Här kan jag gå ut och prata med de andra och personalen när jag vill. Dessutom har jag barnbarnen om hörnet, säger han.

Fjällbacka i Fjälkinge är nyligen renoverat och rummen håller den standard som kommunen eftersträvar. Det finns plats för 57 boende. Till varje avdelning finns det TV-rum och soffhörna. I ett av TV-rummen är ett bord översållat med pusselbitar. Det är Edvins.

Sedan han kom har han lagt färdigt två pussel och han har tio till på sitt rum som väntar på att bli lagda.

–Det är bra sysselsättning om tiden blir lång. Fast det blir den aldrig för här finns alltid någon att prata med, säger han och lägger ännu en pusselbit till rätta.

Fotnot: Nästa gång får ni möta Signe Larsson som har valt att bo kvar i hemmet.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons