Annons

Häst som passar till det mesta

Riddare Lord Severin Unicorn prickade de små ringarna med lansen, mycket tack vare hästens stadiga galopp. I lördags kunde nyfikna se prov på vad camarguehästar förmår göra.
Kristianstad • Publicerad 31 augusti 2009
Väpnarna Tom Jensen och Mia Nilsson på gården Mas Boulanger.Foto: 
Benny Svensson fångade ringarna med lansen under camarguehästens stadiga galopp. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 
Saker som behövs för tornerspel.Foto: 

Under riddarens 22 kilo tunga dress med en riktig stålbrynja befann sig Benny Svensson, som åker riket runt och visar hur ett tornerspel kunde gå till. Men ändå var inte den uppseendeväckande demonstrationen med väpnare och allt dagens huvudperson på gården Mas Boulanger utanför Skepparslöv, utan det var den vita camarguehästen. Det finns bara 46 camarguehästar i Sverige och elva av dem finns hos Mas Boulanger.

Gårdens ägare Frédérick och Elisabeth Boulanger hade bjudit in övriga medlemmar i Svenska camargue-föreningen till årsmöte i lördags kväll och passade på att nyttja dagen till ett öppet hus. Flera hästintresserade kom för att se tornerspelsdemonstrationen, men också för att se dressyr, hoppning, akademisk ridkonst och Frédérick visade vad som kallas camarguisk ridning.

Annons

– Det innebär att man på olika sätt arbetar från hästryggen, bland annat att man lär sig att öppna och stänga grind, rida över en bro, galoppera mot en tjur i trä och att fånga en ring med en lans. Mycket är kopplat till det arbete där man tränar sin häst att vara duktig bland boskap. Den camarguiska hästen användes från början till att valla camarguetjurar i Rhôneflodens deltaområde Camargue i södra Frankrike, säger Frédérick Boulanger. Han är nöjd med intresset för det öppna huset.

– Det kom en del folk, vilket är roligt med tanke på att vi inte har råd med någon marknadsföring. Vi vill visa vilken diversitet det finns bland de olika ridtyper som hästen kan. Det viktigaste för oss är inte att man är bäst eller duktigast utan att hästen har det bra vilken gren man än rider, säger han och syftar på att camarguehästen fram till nyligen inte har utmärkt sig i tävlingar utom i Frankrike.

– Det som utmärker camarguehästen är att den är tålig och har mycket bra hälsa. Den är sällan sjuk och har inga kända bekymmer. Det är också en allsidig häst som kan användas för många saker. Jag brukar säga att camarguehästen inte är bäst på någonting, men bra på allt, men det finns de som utmärker sig. Nu när intresset för camarguehästar växer i Europa är det flera som tas ut i tävlingar och ser att de klarar av mycket mer än vad många tror.

Frédérick är själv från Camargue, men tycker att den nuvarande lösdriften i Vattenriket är väl så lämpad för camarguehästen.

– Områdena är extremt lika. Vi hade inte startat avel om inte vi hade varit här i vattenriket. Båda områdena är europeiska biosfärområden, har mycket fågelliv, vass, vatten och träskmark.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons