Annons

Hästpremiering i Önnestad

Ett sjuttiotal hästar av olika ras och ålder trängdes under lördagen på Önnestad Naturbruksgymnasie för att betygsättas.
Kristianstad • Publicerad 19 juli 2008
Bild: Willy Alm. Det är mycket som ska bedömas, inte minst hästens lynne.
Bild: Willy Alm. Det är mycket som ska bedömas, inte minst hästens lynne.Foto: 
Bild: Willy Alm. En förundrad åskådare.
Bild: Willy Alm. En förundrad åskådare.Foto: 
Bild: Willy Alm. Hästen Pärla visas upp i trav.
Bild: Willy Alm. Hästen Pärla visas upp i trav.Foto: 
Nordsvensken Tindra visas upp. Bild: Willy Alm.
Nordsvensken Tindra visas upp. Bild: Willy Alm.Foto: 
Bild: Willy Alm. Zerny Johansson med hingsten Stjärneblessen.
Bild: Willy Alm. Zerny Johansson med hingsten Stjärneblessen.Foto: 

Det handlar om hästpremiering såväl som social träning. Det är FNH, Föreningen nordsvenska hästen avdelning Skåne, och SH, Svenska hästavelsförbundet som anordnar premieringen av kallblodshästar.

- Premiering är en gammal traditon som varit med länge, säkert minst de senaste 100 åren, och tar hänsyn till avel av hästar. Det handlar om att bedöma och veta, berättar Marianne Kilåker på FNH.

Annons

Det är inte bara nordsvenskar som visas under dagen visas även andra kallblodshästar som ardenner, russ och shetlandsponnys.

- Ettåringarna och tvååringarna är bara här för att tränas socialt och inför det år de fyller tre år och får vara med på riktigt, berättar Annelie Svensson som är arrangör.

-Det är treåringarna som visas på riktigt och de får ett protokoll med sig hem efter dagens slut, fortsätter hon.

Det är vad som står i protokollet som avgör om hästen blir en diplomhäst och får gå till avel.

Det är 45 nordsvenkska hästar på plats och det är FNH stolta över. Det är sällan så många nordsvenskar finns på samma plats.

- Antalet anmälningar ökar för varje år och nu kommer även folk hit med sina hästar från Blekinge fast de har egna premieringar där, säger Annelie Svensson

Hästarna visas upp i skritt och trav med domaren betygsätter huvud och hals, bål, ben, rörelse och lynne. Vad hästen har för färg eller storlek spelar mindre roll.

-Det har kommit nya färger på nordsvenskarna, säger Annelie Svensson. Förut var de nästan alltid mörkbruna.

Zerny Johansson var en av hästägarna på plats. Med sig hade han den nordsvenska hingsten Stjärneblessen. En tvåårig hingst med en del upphetsning i kroppen och omgiven av ston och andra hingstar.

- Det är som vilken sextonårig kille som helst, hormonerna svallar, säger Zerny Johansson medan han håller ett vakande öga på hingsten.

Emy Åklundh
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons