Annons

Hästuppfödare tar inte strid i rätten

Kristianstad • Publicerad 20 januari 2004

En hästuppfödare från Kristianstadstrakten tar inte strid i tingsrätten mot en kvinna som anser sig lurad på en häst som hon köpt av honom.

Hästuppfödaren går i stället kvinnan till mötes och tar tillbaka hästen, samtidigt som han betalar tillbaka köpeskillingen på 80000 kronor. Dessutom får kvinnan ersättning för sina omkostnader för hästen med 20000 kronor, vilket är 10000 lägre än vad hon hade begärt.

Annons

Uppfödaren tar också på sig att på egen bekostnad hämta hästen från kvinnans gård utanför Stockholm.

Den 33-åriga kvinnan köpte i somras en ridhäst, ett fyraårigt svenskt halvblod, valack, av uppfödaren.

Han lämnade före köpet en utfästelse om felfrihet hos hästen, enligt kvinnans advokat Lars Deckeman. Hon reagerade dock direkt efter hemkomsten med hästen på att den rörde sig orent vid longering. Några dagar senare var hästen halt. En veterinär tillkallades. Veterinären konstaterade att hästen led av kotledsinflamation i båda frambenen och dessutom hade ett benfragment i vänster kotled. Hästen behandlades, men blev inte bra. Därför betraktas den som oanvändbar för ridning.

Kvinnan reklamerade och hävde köpet. Men det var inte förrän hon gick vidare till tingsrätten med en stämningsansökning som hon fick rätt. På måndagen lämnades förlikningsavtalet in till rätten, som nu lägger ner målet.

Lennart Svenezon

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons