Annons

Hemtjänst plattform inom omsorgen

Idag väljer många att bo kvar i det egna hemmet trots att hushållet blivit för tungt och man behöver hjälp med de vardagliga sysslorna. –Hemtjänsten är plattformen inom äldreomsorgen, säger Eva Hylander, planeringssekreterare på omsorgsförvaltningen.
Kristianstad • Publicerad 9 januari 2001

Sedan kommunen tog över ansvaret för äldreomsorgen har hemtjänstservicen byggts ut. Idag ska man kunna få hjälp med det mesta från matdistribution till mer avancerad omsorg.

–Hemtjänsten är en stor del av vår verksamhet och har utvecklats mycket under 90-talet. Tanken är att alla ska kunna bo hemma om de vill och så länge de vill, säger Eva Hylander.

Annons

–En trend i landet visar att antalet hemtjänsttimmar ökar per hushåll idag. Förmodligen eftersom vårdtyngden har blivit tyngre även hemma och allt sjukare personer har möjlighet att stanna hemma, fortsätter hon. Cirka 1350 hushåll i Kristianstad kommun använder sig av hemtjänst, det vill säga får den hjälp de behöver i det ordinarie hemmet. Cirka 1000 personer får även eller endast hjälp med andra insatser, till exempel trygghetslarm och matdistribution.

–Vi har till exempel en lantbrevbärarservice där brevbäraren kontrollerar att allt står rätt till eller så kan man få en ledsagare om man skulle vilja göra något utanför hemmet som man behöver hjälp med, säger Eva Hylander. 1050 personer har dessutom hemsjukvård i form av tekniska hjälpmedel, till exempel specialgjord säng eller annat som gör att man kan bo kvar hemma.

Enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag ska kommunen bevilja bidrag för nödvändiga justeringar i hemmet så att personen i fråga kan bo kvar hemma så självständigt som möjligt. Eva Hylander berättar att ytterligare en viktig del inom hemtjänsten är dagcentralerna dit de som valt att bo hemma kan gå för att äta eller för att träffa vänner.

–Det är ett led i att ge människor en mötesplats. För att få hemtjänst blir man först behovsprövad av en biståndshandläggare. Enligt lagen ska man få hjälp med sådant som inte själv kan avhjälpas. En skälig levnadsnivå ska uppnås. Avgifterna för hemtjänst skiftar beroende på hur många timmars hjälp som krävs. Det ska emellertid finnas kvar ett förbehållsbelopp när avgiften är betald. År 2000 skulle personer över 61 år ha minst 3599 kronor per månad över för privata kostnader.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons