Annons

"Heroinmissbruket har exploderat"

Kristianstad har kanske aldrig haft en värre knarksituation än i dag.– Heroinmissbruket har formligen exploderat, berättar Bo Emilsson, kriminalinspektör.
Kristianstad • Publicerad 6 januari 2004
Bo Emilsson är kriminalinspektör med många års erfarenhet av narkotikaspaning, men han känner inte igen sig i dagens situation. BILDER: PETER ÅKLUNDH
Bo Emilsson är kriminalinspektör med många års erfarenhet av narkotikaspaning, men han känner inte igen sig i dagens situation. BILDER: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Bo Emilsson ägnar mycket av sin arbetstid åt fältarbete.
Bo Emilsson ägnar mycket av sin arbetstid åt fältarbete.Foto: 

Han har arbetat med att bekämpa narkotikabrottsligheten i många år, men känner inte riktigt igen sig längre.

– Det har förekommit dödsfall bland heroinister till följd av överdoser och fler är att räkna med i framtiden, berättar han.

Annons

Annat var det förr, för då var heroin enligt honom tabu bland många missbrukare, eftersom det var känt som en farlig drog.

– Trots det håller många på med det i dag. Av de heroinister jag kände i Kristianstad på 80- och i början av 90-talet är de flesta numera döda, så man ställer sig osökt frågan hur det kommer att gå för det 100-tal ungdomar som håller på med heroin nu, men man får naturligtvis inte glömma att det faktiskt finns heroinister som har lyckats ta sig ur sitt missbruk. Enligt honom börjar de flesta med rökheroin, för att sedan övergå till att injicera.

– Jag kan nog inte säga att det ena är farligare än det andra, men att injicera ökar risken för följdsjukdomar som infektioner i armen eller andra ställen på kroppen där man injicerar, berättar han.

Blandmissbruk har också blivit vanligt, vilket innebär att flera droger missbrukas samtidigt. Bo Emilssons erfarenhet är att drogmissbruket förr nästan alltid började med hasch och kanske gick över till amfetamin, men där stannade det. I dag går många direkt på amfetamin och vidare från amfetamin till heroin. Samma personer kan också missbruka bensodiazepiner (läkemedel mot bland annat ångest), varav den vanligaste är rohypnol.

– Dagens missbrukare är väldigt benägna att ta vad som finns och många börjar med hasch eller amfetamin, men därifrån kan steget över till heroin vara ganska kort. Missbruk av kokain är också vanligt i vissa kretsar och det "snortas" oftast i en sedel, berättar Bo Emilsson.

Han ingår sedan ett år tillbaka i en samverkansgrupp i Kristianstad med representanter för polisen, sociala myndigheter, psykiatrin och kriminalvården.

– Vi är överens om att missbruket är ett så stort problem att vi måste samverka, berättar han.

Utan någon exakt statistik uppskattar han att ungefär 70 procent av all brottslighet i form av våld, inbrott och stölder hänger samman med narkotikamissbruk.

– Så bekämpar vi missbruket slipper vi den andra brottsligheten också, förklarar han.

När polisen kommer i kontakt med missbrukarna är de från 17 år och uppåt, men många debuterar långt innan dess. Oftast sker det genom kompisar.

Annons

– Man måste exponeras för droger för att bli missbrukare, men eftersom drogerna i dag är så utbredda går ingen säker och det missbrukas i alla samhällsklasser, berättar Bo Emilsson. Bland ungdomar är så kallade partydroger som till exempel ectasy vanliga.

– Det är en förrädisk drog, för i början ger den bara positiva effekter, men på sikt kan den ge permanenta hjärnskador med kroniska ångest- och depressionstillstånd som följd, berättar han.

Förutom att tillgången på droger i dag är god är ungdomar inte längre lika rädda för att testa heller, vilket Bo Emilsson bland annat beskyller legaliseringsrörelsen för.

– Många tror att droger kommer att bli tillåtet och det sänder ut signaler om att det inte är så farligt. Till det kommer att bilden av en missbrukare har förändrats. Amfetamin kunde i stort sett bara injiceras tidigare, men i dag kan man både svälja och inhalera drogen, berättar han.

Talet om lätta och tunga droger är också något han vägrar acceptera, eftersom alla droger ger skador på olika sätt. Enligt honom blir till exempel haschrökaren trög i skallen och stannar i utvecklingen.

– Han eller hon säger ofta att de kan sluta när de vill, men att de inte vill, medan heroinisten däremot säger att han eller hon så gärna vill sluta, men inte kan, berättar Bo Emilsson.

FaktaVad kostar det?

Amfetamin:100 till 300 kronor per gram, mycket beroende på vilka kanaler köparen har och hur utspätt det är.

Heroin:800 till 1200 kronor per gram, vid mindre mängder cirka 400 kronor för 0,2 gram.

Rohypnol:10 till 15 kronor per tablett.

Annons

Hasch:Cirka 60 kronor per gram. Kokain: Cirka 800 kronor per gram.

Ectasy:80 till 100 kronor per tablett.

Källa: Polisen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons