Annons

Hjärtan – populäraste formen

För en del slutar julen redan innan den börjar. Är man in pepparkaksbranschen får man vänja sig vid att julsäsongen börjar i augusti och slutar i mitten av december.
Kristianstad • Publicerad 6 december 2002
Tusen och åter tusen hjärtan passerar revy. Varje dag bakas ungefär 280 000 pepparkakor på Ifö-bageriet.BILD: RONNIE SMITH
Tusen och åter tusen hjärtan passerar revy. Varje dag bakas ungefär 280 000 pepparkakor på Ifö-bageriet.BILD: RONNIE SMITHFoto: 
Bagare Patric Andersson berättar att företaget försökt byta produktnamn från Broby-pepparkaka till Ifö-pepparkaka. Men handlarna vill helst inte byta ut ett väl inkört namn mot ett helt okänt. Det vore dåligt för försäljningen.
Bagare Patric Andersson berättar att företaget försökt byta produktnamn från Broby-pepparkaka till Ifö-pepparkaka. Men handlarna vill helst inte byta ut ett väl inkört namn mot ett helt okänt. Det vore dåligt för försäljningen.Foto: 
Mjöl, margarin, sirap, socker, bikarbonat, kanel, nejlika och ingefära blandas väl. Därefter låter man degen vila en natt. Sen kan man göra kakor som man blir både snäll och envis av, berättar bagare Patric Andersson.
Mjöl, margarin, sirap, socker, bikarbonat, kanel, nejlika och ingefära blandas väl. Därefter låter man degen vila en natt. Sen kan man göra kakor som man blir både snäll och envis av, berättar bagare Patric Andersson.Foto: 

Varje dag blandar bagaren Patric Andersson omkring två ton pepparkaksdeg. – Alla degar skall stå över natten. Det är precis som när man gör det hemma fast kvantiteterna är mycket större, säger han samtidigt som han fyller på gårdagens deg i kavlingsmaskinen. – Man får bäst resultat om man låter den ligga över natten. Det är för att kryddorna skall smälta in ordentligt. Omkring 4 000 burkar hinner de tre på familjeföretaget Ifö-bageriet att producera under de dagliga 14-timmarspassen. Pepparkakssäsongen är mycket intensiv just nu. Men den varar bara den här veckan ut också. – Den börjar i augusti och vara till i mitten av december. Vi jobbar 14 timmar om dagen sju dagar i veckan, säger Patric Andersson. Degen kavlas av kavlingsmaskinen ut till en tunn och fin massa. Sedan förvandlas den till tusentals hjärtan när den stansas av formarna. Allt sker helt automatiskt. Därefter fortsätter hjärtana in i en tio meter lång ugn. – Det flesta pepparkakor vi gör är hjärtan. Även om det är samma deg, så tycker de flesta att hjärtan smakar bättre. Vid andra änden av ugnen står Patrics mamma och syster redo att paketera kakorna. Man blir inte direkt sugen på pepparkakor när man jobbar med dem hela dagen, berättar mamma Karin Andersson. Men både hon och Lise-Lott Persson äter gärna kakorna när de fått lite distans till dem. På andra sidan ugnen står Patric fortfarande och fyller på deg. – Det gäller att fylla på hela tiden. Inte för att det gör något direkt, men man förlorar ju tid om man inte gör det och varje minut är viktig, säger han. Ifö-bageriet har ungefär en tiondel av pepparkaksförsäljningen i Sverige. Totalt tillverkas det 3 000 ton kakor varje år i landet. – Det är den kaka som äts mest i Sverige, säger Patric Andersson. Så har det sedan många år tillbaka varit varje jul. Och det kommer förmodligen att förbli så i många år framöver. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

IVÖ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons