Annons

Hög lön och spännande jobb ungas dröm

En hög lön, ett utmanande arbete och jämvikt mellan privatliv och arbete. Det är de viktigaste målen inom de tre första åren som yrkesverksam.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2004

Svaren har lämnats till undersökningsföretaget Ungdomsbarometern AB, som i fjol våras gjorde en undersökning bland över 5000 svarande ungdomar mellan 16 och 25 år över hela landet.

Bland frågorna fanns en hel del om arbete och utbildning.

Annons

Ungdomarna anser att det viktigaste i det kommande arbetslivet är: Trevliga arbetskamrater (4,64 i betyg på en femgradig skala), bra arbetsmiljö (4,63), tydlig uppskattning för arbetet (4,45) och en trygg anställning (4,42). Men även kompetenta medarbetare (4,34) och möjlighet att påverka lönen (4,21) liksom en hög lön (4,14) efterfrågas. Helst vill man också jobba för ett mindre, privatägt företag med färre än 50 anställda (24 procent av ungdomarna vill det). 16 procent vill jobba för ett internationellt företag, 15 procent kan tänka sig att starta eget, medan 13 procent gärna jobbar på ett större företag, och sju procent väljer kommun i första hand. Statlig myndighet/verk lockar bara fem procent, medan ett lokalt företag lockar 4 procent. De branscher de helst vill jobba inom är vård och omsorg (22 procent), design (21 procent), konst, musik och kultur (19 procent), media och reklam (18 procent), utbildning (17 procent), handel/försäljning (16 procent), data (15 procent), hotell- och turism (14 procent), lag och ordning (13 procent) samt it (12 procent). Lika många vill jobba inom restuarangverksamhet.

För att nå dit vet de flesta om att de måste läsa vidare efter gymnasiet. Då vill 23 procent läsa sociologi, psykologi/pedagogik/filosofi, 17 väljer vård/omsorg/hälsa, medan 16 procent väljer design.

16 procent väljer ekonomi, 15 procent väljer data och 14 procent har juridik som primärt mål. Läkarutbildning kan lika många tänka sig, eller polis.

Media/reklam lockar 12 procent, it lockar elva liksom journalistik/information. Medicin/farmaci lockar bara var tionde student. När det gäller orsaken till att eleverna vill läsa vidare efter gymnasiet är några av svaren "en utbildning gör mig mer attraktiv på marknaden" (57%), "för att det krävs utbildning för det jag vill jobba med i framtiden" (57%) eller "för att få högre lön" (47%). Som framgår av procentsatsen har de fått fylla i flera svar.

31 procent väljer det "för att få intressantare arbetsuppgifter" och 30 procent för att de vill förbättra sina kunskaper i vissa ämnen. Åtta procent läser vidare för att få högre status i samhället. Av 16-25-åringarna tror 69 procent att de kommer läsa vidare på högskolan eller har redan gjort det, medan 13 procent svarat nej.

67 procent tror också det är svårare att få jobb med enbart gymnasieutbildning, medan 25 procent tror att det kan kvitta.

På frågan "vad påverkade ditt val av gymnasieprogram mest" har 41 procent svarat "programmets ämne intresserar mig".

29 procent valde för att programmet gav behörighet till fortsatta studier, 27 procent valde det för att det leder till ett yrke de vill jobba inom och tio procent för att de ville gå på en viss skola. Lika många uppger att valet beror på föräldrarnas krav eller råd.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons