Annons

Högskolan lägger ner utbildning

Högskolan lägger ner profilområdet polymer. Ämnet förlorar status som eget program nästa höst och magisterutbildningen försvinner 2008. Studentkåren protesterar.
Kristianstad • Publicerad 12 december 2002

Studentkåren anser inte att polymermagisterutbildningen bör läggas ner, eftersom utbildningen är unik och ett profilområde för Högskolan Kristianstad.

– Magisterutbildningen i polymerteknik är den enda på institutionen för teknik. En magisterexamen ger spetskompetens. Det är katastrof om man lägger ner den, säger Andreas Nilsson, ordförande i King, Kristianstads ingenjörer.

Annons

Trots att både studenter och företag är nöjda med magisterutbildningen läggs den alltså ner.

– Det är klart att kullar på tio studenter blir både nöjda och duktiga, säger rektor Bengt Lörstad.

Problemet är att utbildningen under lång tid lockat för få sökande.

– Det är en ekonomisk fråga. Utbildningen går med häftig förlust varje år, säger Bengt Lörstad. Studentkåren anser att skolan brustit i marknadsföringen av polymerutbildningen. Rektor Bengt Lörstad håller inte med.

– Det har gjorts ett större antal aktioner och utskick från institutionen för teknik.

Till hösten tas polymeringenjörsprogrammet bort som fristående program. I stället blir polymer en inriktning på maskiningenjörsprogrammet. Samtidigt förändras också högskolans maskiningenjörsingenjörs- och industriell managementprogram och blir så kallade co-op-utbildningar, eller arbetsplatsintegrerade utbildningar.

Den stora skillnaden mellan de traditionella ingenjörsutbildningarna är att co-op innehåller 30 veckors frivillig praktik, mot dagens 6-8 veckor.

Lennart Carlsson är lärare och utredningsansvarig för co-op. Han ser många fördelar.

– Utländska studier visar att studenter som gått co-op gör större nytta i företagen, de stannar längre och avancerar snabbare. Studenterna får en insyn i yrket på arbetsplatserna. Högskolan kan trygga sitt intag.

– Jag ser bara vinnare i det här konceptet, säger Bengt Lörstad. Högskolan får en egen profil i Skåne och Blekinge. Ingenjörsutbildningarna finns på alla lärosäten i regionen, med co-op kan vi locka till oss studenterna.

Annons

Studentkåren är mer skeptisk till co-op.

– Vår region saknar en stark industriprofil. I stället är detta en handels- och jordbruksregion som saknar förutsättningar att starta denna typ av utbildningar, säger Andreas Nilsson.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons