Annons

Högskolan utvecklas av ESS

Forskarby, bostäder och jobb. Samt en utvecklad högskola. Det är några av fördelarna Kristianstad kan dra av ESS.
Kristianstad • Publicerad 4 augusti 2009
I samarbetet med ESS lyfts flera universitet/högskolor fram av ESS-konsortiet. Men inte Högskolan i Kristianstad. Grafik: ESS-Scandinavia Bild: Tommy Svensson
I samarbetet med ESS lyfts flera universitet/högskolor fram av ESS-konsortiet. Men inte Högskolan i Kristianstad. Grafik: ESS-Scandinavia Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Atomforskning i Lund kan komma Kristianstad till godo, tror såväl Handelskammaren som ledande kommunalpolitiker. BILD: ESS-Scandinavia
Atomforskning i Lund kan komma Kristianstad till godo, tror såväl Handelskammaren som ledande kommunalpolitiker. BILD: ESS-ScandinaviaFoto: 

I den rapport PriceWaterhouseCoopers (PWC) gjort om ESS, spås det att 700 jobb om året skapas i Skåne fram till 2040. Inte minst för att 4 000-5 000 gästforskare årligen kommer att besöka Skåne.

PWC tror att de flesta av dessa jobb hamnar i Lund, Malmö samt Helsingborgsområdet. – Det blir inte bara arbete för befintliga människor i Lund. Jag tror vi får en rätt stark inflyttning till trakten här. Kristianstad är inom pendlingsavstånd och har betydligt lägre fastighetspriser än i Malmö-Lund. Där kommer de dessutom att öka till följd av detta, säger kommunalrådet Bengt Gustafsson.

Annons

Även Henrik Andersson, avdelningschef för Analys- och omvärldsbevakning på Sydsvenska Handelskammaren, tror att Kristianstad kan tjäna på ESS:

– PWC har gjort ett jättebra jobb med sin rapport. Men när det gäller jobben har de gjort misstaget att utgå från dagens förutsättningar på arbetsmarknaden. Vi förutsätter att bland annat infrastrukturen, som väg E22, kommer att byggas ut kraftigt.

– Gärna med snabbussar, som har högre intensitet. Även om man bor attraktivt och billigt vill ingen spendera för mycket tid med att pendla. Forskarna här vill göra det mesta möjliga under tiden här. De måste uppleva att pendlingen fungerar på smidigt sätt. Enligt Andersson behövs en samverkan, där Region Skåne är en aktör, men även de kommuner som känner sig manade. Såväl med bostäder som med andra förutsättningar.

– Kristianstad och Hässleholm tillsammans ska kanske etablera en internationell skola. Det är en sådan faktor som utländska forskare söker när de kommer hit, att placera sina barn i en skola med internationell läroplan.

Han anser att kommunerna måste tänka mer på vad människor söker och behöver när de kommer hit, och kanske göra gemensamma satsningar. Nordöstra Skåne måste även få gästforskarna att besöka området när de ändå är i Skåne.

– Vi vet att det finns en logisk kedja där människor först besöker en region i tjänsten, sedan som turist med familjen. I ett tredje läge kan de överväga att flytta hit.

– Detta visar ännu en möjlighet för Kristianstad, att marknadsföra sig på ESS-området för turism och för boende. Bengt Gustafsson tror också på utökade kontakter med Lund, men dessa kan inte tas innan allt är undertecknat om ESS.

Gästforskarna behöver också någonstans att bo, då alla inte får plats i Lund. Det kan med andra skapa underlag för en forskarpark här?

– Ja, varför inte? Och varför inte koppla på högskolan Kristianstad också? Det är möjligt att högskolan både med kurser och annat kan koppla på detta. Men det kan också röra sig om en basservice för gästforskare, att man bygger upp ett centrum för det. Det är fullt möjligt, säger Bengt Gustafsson.

ESS kommer att finansieras med statliga medel. Förlorar inte högskolan här på det?

Annons

– Nej. Är det klokt hanterat blir det tvärtom, högskolan kan dra fördelar av det. Men det beror på vilket kontaktnät man har här, och kapaciteten i Lund. Man kan skapa ett koncept som utnyttjar kapaciteten här. En samverkan mellan universitet och högskola i den här frågan tror jag blir väldigt viktig. Hade jag varit rektor på högskolan hade det här varit högprioriterat, säger Gustafsson. Henrik Andersson flaggar för att företagen måste få veta mer om vad ESS innebär:

– Kristianstad måste berätta det för dem, något vi också jobbar med. Det kan stärka företagen i området och de kan inleda ett samarbete. De är kanske experter på något område som ESS behöver.

Ett exempel är Erik A Olssons mekaniska i Tollarp, som är experter på delar till partikelacceleratorer.

– Jag tror att vi kommer att skapa många kopplingar framöver. Det är angeläget.

– När det stod klart att ESS ska byggas i Lund kom det ett pressmeddelade där Region Skåne, Lund, Malmö och Helsingborg uttalade sig. Då önskade jag att i fortsättningen får gärna Bengt Gustafsson också finnas med i de där pressmeddelandena. För det här är en angelägenhet för hela Skåne, säger Henrik Andersson.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons