Annons

Hon vågar inte åka färdtjänst

Agneta Wallengren är isolerad i huset i Yngsjö. Hon inte har vågat åka med färdtjänsten sedan mitten av september och väljer att fira jul hemma.
Kristianstad • Publicerad 6 december 2002
Agneta Wallengren firar jul hemma. Hon är beroende av färdtjänst för att komma hemifrån, men efter flera ”skräckresor” vågar hon inte längre åka. Bilder: LASSE OTTOSSON
Agneta Wallengren firar jul hemma. Hon är beroende av färdtjänst för att komma hemifrån, men efter flera ”skräckresor” vågar hon inte längre åka. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 
"Jag brukar alltid åka iväg till vänner över julhelgen. Jag känner oerhört stor bitterhet". Det säger Agneta Wallengren som inte har rest med färdtjänst sedan 13 september.
"Jag brukar alltid åka iväg till vänner över julhelgen. Jag känner oerhört stor bitterhet". Det säger Agneta Wallengren som inte har rest med färdtjänst sedan 13 september.Foto: 

Agneta har en sjukdom som gör att hon behöver färdtjänst för att ta sig från huset i Yngsjö. Men nu vågar hon inte längre. Hon säger att hon flera gånger har blivit otrevligt bemött, blivit hotad att inte få åka och har väntat på bil i upp till en timme. Dessutom har det gång på gång kommit bussar och hämtat henne vid grinden till tomten, trots att det i hennes färdtjänsthandlingar uttryckligen står att hon bara ska åka med bil. – Min sjukdom gör att jag inte kan sätta benen på rätt sätt i en buss. Jag behöver sträcka ut benen och det kan jag bara göra när jag sitter i en bil, säger hon. – Jag har flera gånger fått bli omlastad ute på vägarna från buss till taxibil för att kunna fortsätta färden. Efter två, som hon beskriver det, skräckresor i augusti har hon bara nyttjat färdtjänsten en gång när hon skulle rösta vid posten 13 september. Vid det sista tillfället fick hon återigen en buss. Vid de båda skräckresorna i augusti skulle hon ta taxi till tågstationen i Hässleholm. Vid det ena tillfället kom en buss. Efter flera samtal till beställningscentralen, kom det till slut en bil, men hon fick hon byta en gång till på vägen. Det drog ut på tiden och när de anlände till stationen var tåget på väg. – Chauffören fick springa och stoppa tåget och jag fick springa efter på kryckorna. En vecka senare uteblev en bokad bil som skulle ta henne till tågstationen. Efter att Agneta hade ringt Åhus taxi, utan att få tag i bil, ringde Samres och meddelade att de hade missat hennes tur. Än en gång hann Agneta till stationen en minut före avresan. Chauffören sprang efter det rullande tåget, men förgäves. Sedan dess har hon bara lämnat huset vid två tillfällen och har då fått skjuts av vänner. – Eller så har jag skickat bud med assistenter med saker som jag egentligen själv har velat vara med att göra. – Nu använder jag bara färdtjänsten i nödfall så länge den är utlagd på Samres i Helsingborg. Jag har fått nog av förnedring och kränkning. Aldrig trodde jag att jag skulle behöva sitta i min bostad belägen i skogen med beviljad färdtjänst på grund av sjukdom och inte våga utnyttja det enda sätt jag har att komma ut. Agneta säger att hon inte vill känna sig beroende av vänner och släktingar för att komma iväg. – Man ska inte behöva ligga dem till last och så är jag rädd för att trötta ut min omgivning. – Jag brukar alltid åka iväg till vänner över julhelgen. Jag känner en oerhört stor bitterhet. Ordföranden för De Handikappades Riksförbund i Kristianstad, Anita Fristedt, säger att det finns fler exempel på handikappade och sjuka som inte har vågat beställa färdtjänst inför helgerna. – En dam ringde mig nyligen och sade att hon inte vågar beställa resan inför jul, och hon undrade om jag ville göra det som ordförande. Marcus Haraldsson 044-18 56 13 marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Yngsjö
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons