Annons

Hot och våld på kommunboende

På grund av att personal på boendet för ensamkommande flyktingbarn inte anmälde hot och övergrepp kunde missförhållandena pågå i månader.
Kristianstad • Publicerad 6 juli 2016
Händelserna skapade en otrygg situation på boendet för ensamkommande flyktingbarn, konstaterar kommunen i sin utredning. Foto: Jessica Gow/TT
Händelserna skapade en otrygg situation på boendet för ensamkommande flyktingbarn, konstaterar kommunen i sin utredning. Foto: Jessica Gow/TT

Arbete och välfärdsnämndens ordförande Radovan Javurek (L) förklarar det hela med situationen i höstas, då kommunen tog emot 260 ensamkommande flyktingbarn på ett halvår.

– Vi var medvetna om att något sådant här kunde inträffa. Vi tog emot killar som vi inte visste något om. Vi tog in personal som var ny, och alla är inte lämpade att jobba med sådant här, säger han. Men det som har inträffat är allvarligt och extremt beklagligt.

Annons

Händelserna på det kommunala HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn beskrivs i en så kallad lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Det handlar dels om att ungdomar vid flera tillfällen har hotat andra boende till livet och att använda kniv mot personal, dels om att boende på HVB-hemmet har utsatts för sexuella övergrepp av andra boende på hemmet.

Hoten och våldshändelserna ska ha förekommit från och till under förra hösten och fram till februari i år. Även vad gäller sexuella övergrepp finns misstankar om att det ska ha pågått i månader.

Men händelserna har inte polisanmälts eller rapporterats vidare till högre chefer. Först i februari i år anmälde teamledaren hoten och våldshändelserna till polisen. Det misstänkta sexuella övergreppet, som ska ha inträffat redan i december, anmäldes först i april.

I den lex Sarah-utredning som nu har genomförts konstateras dock att det som rapporterats utgör "enbart en del av flera hot och våldshändelser som inträffat på boendet".

Kritiken mot det uteblivna agerandet från personalens sida är också skarp:

"Bristen på åtgärder gör att våldet fortsätter under flera månader, vilket resulterar i en fördröjning av adekvat behandling för såväl offer som förövare. Därmed finns allvarliga missförhållanden med konsekvenser för enskildas (både offer och förövare) säkerhet, fysiska och psykiska hälsa".

Leona Stehn, som är ansvarig för kommunens verksamhet för ensamkommande flyktingbarn, säger att händelserna på boendet skedde parallellt med att kommunen höll på att bygga upp verksamheten.

– Vi hade inte hunnit bygga upp rutiner, och de vi hade kommunicerades inte ut tillräckligt snabbt.

Hur är situationen på boendet idag?

– Bra. Vi jobbar mycket med rutiner så att medarbetarna ska veta hur de ska agera i olika situationer, säger Leona Stehn. Vi kompetensutvecklar personalen och har en ledningsorganisation på plats.

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons