Annons

HSB-chef i fastighetsbolaget

Även HSB:s distriktschef i Kristianstad var med och startade Christianstads Fastighets AB. I nästan ett år satt han dessutom i det konkurrerande bolagets styrelse.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2004

Magnus Lindahl, numera distriktschef på HSB Skånes kontor i Kristianstad, var när fastighetsbolaget bildades områdeschef på AB Kristianstadsbyggen (ABK) och arbetade nära ekonomichef Per Persson.

– Att Magnus Lindahl var inblandad känner jag till, säger ABK:s vd Leif Persson, som i gårdagens tidning berättade att både han och styrelsen sagt nej när ekonomichef Per Persson velat vara med och starta det privata fastighetsbolaget vid sidan av sitt jobb. Det negativa beskedet gällde även Magnus Lindahl, då anställd av ABK, som var delaktig i planerna.

Annons

– Men sedan gick Lindahl över till HSB och vad han fick för besked där vet jag inte, säger Leif Persson.

– Jag var överens med mina chefer på HSB, säger Magnus Lindahl, som började som distriktschef för HSB i Kristianstad i början av 2003. Vd för HSB Skåne, Roy Hansson, känner inte till något godkännande av Magnus Lindahls engagemang i fastighetsbolaget.

– Han hade inget klartecken från Lund. När vi fick veta att han var inblandad i detta bolag meddelade vi att vi inte tyckte att det var rätt att sitta i ett bolag som sysslar med fastigheter, säger Roy Hansson.

Han berättar att han då kommit överens med Magnus Lindahl om att denne skulle "avveckla sitt engagemang i ett lagom tempo".

– Och det har han sagt att han gjort.

Vad menar du med att avveckla?

– Att gå ur styrelsen och sälja sin andel i bolaget. Han har gett mig beskedet att han gått ur styrelsen och att han sålt sin del i bolaget i september, säger Roy Hansson. I protokollet från den extra bolagsstämman i december 2003 bekräftas uppgiften att Magnus Lindahl lämnat Christianstads Fastighets styrelse. Ändringen har dock ännu inte gått igenom hos Patent- och registreringsverket (PRV).

I protokollet framgår också att Magnus Lindahl den första december 2003 fortfarande ägde aktier i bolaget.

Magnus Lindahl säger vid en första förfrågning från Kristianstadsbladet att han gjort sig av med sin del i fastighetsbolaget. Men när vi ber att få titta i aktieboken, som enligt aktiebolagslagen ska vara tillgänglig för alla, svarar han:

– I ett privat bolag? Det får jag nog återkomma om.

Annons

Men har du någonting med Christianstads Fastighets AB att göra längre?

– Jag har avgått ur styrelsen.

Har du också sålt dina aktier?

– Ingen kommentar.

Magnus Lindahl är inte den enda i sin familj som är engagerad i Christianstads Fastighets AB. Som suppleant i bolagets styrelse sitter, enligt uppgifter från Kreditfakta, Lindahls 28-årige son.

En av fastighetsbolagets stora verksamheter är International House, ett studentboende på Lasarettsboulevarden dit Högskolan Kristianstad hänvisar sina internationella studenter. Anställd på studentboendet är Magnus Lindahls 21-åriga dotter.

Som vi skrev i gårdagens tidning är ABK:s ekonomichef Per Persson även delägare i handelsbolaget Centaurus HB, som bildades ungefär vid samma tid som Christianstads Fastighets AB. Övriga bolagsmän i Centaurus är, enligt Kreditfakta, Magnus Lindahls fru och hans halvbror. Bolaget har uppgett "byggnadssnickeriarbeten och konsultverksamhet avseende företags organisation" i sin verksamhetsbeskrivning.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Annons

FaktaFastighetsbolaget

Christianstads Fastighets AB bildades, enligt uppgifter hos Patent- och registreringsverket, den 27 december 2002. Fyra män gick samman och bildade bolaget. En av dem var ABK:s ekonomichef Per Persson, en annan HSB:s distriktschef Magnus Lindahl.

Bolaget köpte i april 2003 en del av fastigheten Stafre 6 av Region Skåne. Byggnaderna som ingick var Snapphanens gamla dagis, Stafregården och den gamla sjuksköterskehögskolan - nuvarande International House. Bolaget betalade 5,2 miljoner kronor för fastigheten, som styckades av från Stafre 6 och numera har beteckningen Stafre 7.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons